Гориво у набавци јефтиније, на пумпама скупље

Марина Чигоја
Гориво у набавци јефтиније, на пумпама скупље

БAЊAЛУКA - Иако је ове седмице дошло до благог пада цијена нафте и нафтних деривата у набавци, на појединим бензинским пумпама у Републици Српској јуче су осванули нови цјеновници са вишим цијенама горива.

Цијене на бензинским пумпама "Нешковић" јуче су расле за три до четири фенинга.

- Евродизел код нас тренутно кошта 2,04 марке, а иста цијена је и за бензин 95. У току дана доћи ће до поскупљења свих деривата за три или четири фенинга - казали су у "Нешковићу".

На пумпама "Крајинапетрола" наводе да евродизел код њих кошта 2,13 марака, бензин 95 је 2,10, а бензин 98 2,15 марака.

Цијене на ОМВ пумпама засад неће бити кориговане.

- Бензин 95 код нас кошта 2,15 марака, док се бензин из Рафинерије нафте Брод продаје по цијени од 2,09 марака. Евродизел кошта 2,15 марака - истакли су на овој пумпи.

Предсједник Удружења увозника нафте и нафтних деривата Републике Српске Вукашин Војиновић каже да за ову седмицу нису препоручили промјене цијена на пумпама.

- Дошло је до благог пада цијена у набавци, међутим, то неће утицати на цијене у малопродаји тако да остају досадашњи цјеновници, односно гориво на већини бензинских пумпи кошта између 2,08 и 2,10 марака - нагласио је Војиновић.

Он је истакао да власници бензинских пумпи нису ограничени приликом одређивања цијена с обзиром на то да је формирање цијена слободно.

- Ипак, реална цијена горива у Српској тренутно је око 2,10 марака - нагласио је Војиновић.

Министарство

У Министарству трговине и туризма РС раније су рекли да је Законом о регулисању цијена у Српској предвиђено да се цијене горива формирају слободно.

Према њиховим анализама, цијене горива на пумпама у Републици Српској мијењале су се једном мјесечно у зависности од значајније промјене цијена нафте на свјетском тржишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана