Гориво у Црној Гори скупље него у Хрватској, најјефтиније у РС

Vijesti.me
Гориво у Црној Гори скупље него у Хрватској, најјефтиније у РС

Подгорица - У Црној Гори од цијене горива око 50 до 52 одсто иде држави на име акциза и пореза. Различите дажбине су и главни разлог различитих цијена у региону, анализирају подгоричке Вијести.

Црна Гора је скоро па лидер у цијенама горива у региону. Бензин је скупљи само у Словенији, а дизел у Словенији и у Србији.

Обје врсте горива јефтиније су у Хрватској него у Црној Гори, иако је просјечна плата у Хрватској са 732 еура за чак 50 одсто већа од црногорског просјека од 480 еура.

Безоловни бензин од 95 октана (остале врсте бензина због разлика између држава није могуће прецизно упоредити) је најјефтинији у Босни и Херцеговини гдје просјечно кошта 1,19 еура. У Републици Српској се све врсте горива могу наћи за неколико центи јефтиније него у другом ентитету. Ова врста бензина у Македонији просјечно кошта 1,28 еура, у Србији је један цент скупље. У Хрватској безоловни од 95 октана кошта 1,33 еура, у Црној Гори је 1,38 а у Словенији 1,49 еура.

Еуро дизел је најјефтинији у Македонији гдје кошта 1,13 еура, а затим у Босни и Херцеговини са просјеком од 1,19 еура колико је била цијена бензина од 95 октана. У Хрватској дизел кошта 1,26 еура, у Црној Гори 1,29 еура, у Србији 1,31 а у Словенији 1,37 еура.

У већини земаља ове цијене су просјечне јер не постоји јединствени цијеновник и зависно од трговца или локације бензинске пумпе цијене су различите у неколико центи. У БиХ зависно од ентитета цијене могу да варирају и до 5-6 еуро центи.

Према подацима Аутомото савеза Србије, објављеног у петак, у Европи најскупље гориво је у Норвешкој гдје безоловни од 95 октана кошта 1,98 еура а еуродизел 1,8 еура. Према истом извору најјефтиније гориво у Европи је у Русији гдје бензин од 95 октана кошта 74,6 еуро центи, а еуродизел 77,4 цента.

Цијене горива се усклађују зависно од цијене нафте на берзи и курса долара и домаће валуте. У Црној Гори Министарство економије сваког другог понедјељка одређује максималне цијене горива, али су то уједно и једине цијене јер нико од трговаца не продаје јефтиније. Из удружења власника малих бензинских пумпи раније су саопштавали да не могу да продају јефтиније од највећег трговца Југопетрола јер они купују гориво преко његових терминала.

У Црној Гори од малопродајне цијене горива око 50 до 52 одсто иде држави на име акциза и пореза. Различите државне дажбине су и главни разлог различитих цијена у државама региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана