Гориво скупље за пет до седам фенинга

Марина Чигоја
Гориво скупље за пет до седам фенинга

БAЊA ЛУКA - Гориво на бензинским пумпама у Републици Српској од данас ће бити скупље за пет до седам фенинга, иако је цијена сирове нафте на свјетском тржишту у паду већ пети дан заредом.

Предсједник Удружења увозника и дистрибутера нафте и нафтних деривата РС Вукашин Војиновић рекао је да је у посљедње три седмице дошло до повећања цијене сирове нафте на свјетском тржишту, те да су нафтни деривати поскупјели и у производњи.

- Цијена евродизела сада ће износити око 1,90, док ће се бензини кретати између 1,90 и двије марке. У посљедње три седмице цијене горива у набавци повећане су за око десет фенинга, што се аутоматски одразило и на цијене у малопродаји - казао је Војиновић.

Додао је да нови цјеновници на већини бензинских пумпи почињу да се примјењују од данас.

- Власници пумпи подизаће цијене у зависности од количине залиха којима располажу, односно цијене ће бити кориговане након што се истроше постојеће залихе - нагласио је Војиновић.

Цијене нафте на свјетском тржишту јуче су пале и тако негативну серију продужиле на пети дан заредом, подстакнуте растом америчких залиха нафте.

- Барел сирове нафте за испоруке у мају јуче је у Њујорку појефтинио за 91 цент или 1,1 одсто на 83,43 долара. На Лондонској берзи цијена барела је пала за 57 центи на 84,20 долара - пренијеле су агенције.

Према очекивању аналитичара Блумберга, залихе сирове нафте прошле седмице порасле су за 1,15 милиона барела.

Залихе нафте у СAД расту већ 11 седмицу заредом, што је најдужи низ у посљедњих пет година.

На цијене је утицао и најновији извјештај Међународне енергетске агенције (IEA), према којем ће земље извознице нафте (OPEC) у овој години снажно повећати производњу.

ФБиХ

Удружење продаваца нафтних деривата ФБиХ донијело је прошле седмице одлуку о повећању рафинеријских цијена нафтних деривата, објашњавајући то поскупљењем барела нафте на свјетском тржишту. Цијене горива у малопродаји у ФБиХ повећане су тада за три до четири фенинга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана