Гориво скупље за 12 фенинга

Марина Чигоја
Гориво скупље за 12 фенинга

БAЊA ЛУКA - Ступањем на снагу Закона о акцизама цијене горива у Републици Српској повећане су за 12 фенинга тако да евродизел од данас кошта 1,75 марака, док су бензини око 1,80 марака.

Повећане су и цијене алкохолних пића које су у зависности од постотка алкохола поскупјеле од пет до 15 марака по литру, а за 30 фенинга до 1,5 марку по кутији, у зависности од произвођача, поскупјеле су и цигарете. Истовремено за 0,50 фенинга  "скочила" је и цијена  кафе.

- Они који имају залихе треба да изврше попис и да то евидентирају, а свако ко прода гориво без акцизе вјероватно ће имати проблема - казао је предсједник Удружења увозника и дистрибутера нафте и нафтних деривата Вукашин Војиновић.

Поскупљење горива неће утицати на поскупљење брашна и хљеба у РС.

- Цијене остају исте као и до сада и поскупљење горива неће утицати на цијену хљеба - рекао је предсједник Удружења пекара РС Саша Тривић.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ и функционер СНСД-а Душанка Мајкић каже да је овај Закон једино што је држава могла урадити да би могла да функционише на различитим нивоима власти.

- Потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ је морала да се одрекне значајних прихода од царина и тај дио прихода се морао надокнадити. Увијек је то удар на џеп грађана, али мислим да овај пут нису тако значајни износи и да поскупљења ових производа, осим нафте, неће условити нека даља повећања цијена - нагласила је Мајкићева.

У Социјалистичкој партији сматрају да ће повећање цијена које доноси Закон о акцизама додатно оптеретити буџете сиромашних грађана у БиХ и изазвати социјалне немире, поготово у ФБиХ.

- Вјероватно ће услиједити видни облици незадовољства грађана на цијелом простору, а посебно ће се доста тешко стање у ФБиХ искористити како би се произвео социјални бунт -  изјавио је Срни предсједник ове партије  Петар Ђокић.

Пуцар

Предсједник Секције за макроекономију у Удружењу економиста "SWOT" Стево Пуцар сматра да би примјена овог закона могла имати утицаја на повећање цијена основних животних намирница, али да оно, у сваком случају не би требало бити велико.

- Повећање акциза је у овом тренутку најбезболнији начин повећања јавних прихода и то је основни циљ овог Закона - казао је Пуцар.

УИО

Управа за индиректно опорезивања у јучерашњем саопштењу наводи да су обвезници, који продају акцизне производе у БиХ, дужни да на дан почетка примјене Закона попишу залихе акцизних производа и да пописне листе у року од седам дана од почетка примјене новог закона доставе у Управу.
Из Управе истичу да се на затечене залихе мора извршити обрачун акцизе по новим стопама, а разлика између нове и акцизе обрачунате и плаћене према ранијим прописима мора бити уплаћена на јединствен рачун УИО у року од десет дана од дана достављања пописних листи у Управу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана