Гориво поскупљује за пет фенинга

Марина Чигоја
Гориво поскупљује за пет фенинга

БAЊAЛУКA - На бензинским пумпама у Републици Српској гориво ће у идућим данима поскупјети за најмање пет фенинга, рекао је "Гласу Српске" предсједник Удружења власника и дистрибутера нафте и нафтних деривата РС Вукашин Војиновић.

Он је истакао да је главни разлог поскупљења горива у Републици Српској скок цијена нафтних деривата у набавци.

- Према новим цјеновницима, евродизел ће коштати између 2,05 и 2,08, а бензини између 2,10 и 2,13 марака - казао је Војиновић.

Према његовим ријечима, најјефтиније гориво у БиХ је на бензински пумпама у Брчком, због веће понуде.

- Гориво је у ФБиХ тренутно за пет до седам фенинга скупље него у РС. Најниже цијене горива у Републици Српској су у Семберији, слиједи бањалучка регија, а најскупље гориво продаје се у Херцеговини - казао је Војиновић.

На бензинској пумпи "Крајинапетрол" у Бањалуци рекли су да ће гориво идућих дана сигурно поскупјети, с обзиром на то да је дошло до повећања цијена у набавци.

- "Евродизел 5" код нас тренутно кошта 2,03, а "бензин 95" двије марке, док се "супер 98" продаје по цијени од 2,03 марке. Нове цијене горива биће више за најмање три или четири фенинга - казали су у "Крајинапетролу".

На бензинској пумпи "Нешковић" у Бијељини рекли су да су цијене кориговали још јуче.

- Евродизел је раније коштао 1,89, а од јуче 1,98 марака, док је бензин коштао 1,87, а сада кошта 1,98 марака - истакли су на "Нешковић" пумпи.

На ОМВ бензинским пумпама у Републици Српској рекли су да је и код њих дошло до повећања цијена.

- Када су у питању Бањалука, Добој и Приједор бензини су поскупјели за један фенинг и сада коштају 2,03 марке, а евродизел за два фенинга и тренутно кошта 2,05 марака. У Брчком, Бијељини и Шамцу такође је дошло до корекције тако да бензини сада коштају 2,03, а евродизел 2,01 марку - казали су на ОМВ-у.

Нафта

Цијене нафте на међународним тржиштима јуче су први пут у 26 мјесеци прекорачиле ниво од 90 долара за барел, подстакнуте снажном потражњом због захлађења у Европи и СAД, али и слабијим доларом. Цијена сирове нафте на тржишту СAД порасла је за 1,04 долара на 90,42 долара за барел, док је на лондонској берзи нафта поскупјела на 92,54 долара за барел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана