Гориво поскупљује за десетак фенинга

Марина Чигоја
Гориво поскупљује за десетак фенинга

БAЊA ЛУКA - Гориво на бензинским пумпама у Републици Српској у наредним данима поскупјеће за десетак фенинга, па ће тако евродизел бити изнад 1,60 марака, а бензини изнад 1,70 марака.

Потврдио је ово "Гласу Српске" предсједник Удуружења увозника и дистрибутера нафте и нафтних деривата Вукашин Војиновић.

Он је рекао да је набавка званично почела јуче и да власници бензинских пумпи који немају залиха, већ купују по вишим цијенама тако да ће код њих одмах доћи до поскупљења, док се код осталих поскупљење очекује крајем седмице.

- С обзиром на то да је гориво у набавци поскупјело за око десетак фенинга у односу на набавне цијене прошле седмице, и на бензинским пумпама у наредним данима доћи ће до повећања цијена. Можемо очекивати да евродизел буде скупљи од 1,60 марака,  а бензини изнад 1,70 марака - истакао је Војиновић.

Војиновић је поновио да ће ступањем Закона о акцизама доћи до новог поскупљења горива за 12 фенинга по литру.

Малопродајне цијене моторних бензина на бензинским пумпама у Хрватској од поноћи су више за око два одсто, док су дизелска горива поскупјела око три одсто, а највише, готово седам одсто поскупио је плави дизел. Према новом цјеновнику евросупер 95 у идуће двије седмице у Хрватској ће се продавати по цијени од 1,92 марака, супер 95 по 1,88, а супер плус 98 по 1,94 марака по литру.

И у Црној Гори од поноћи је скупље  гориво, тако да ће литар супера у наредних 15 дана коштати 97, а безоловног бензина 99 центи. Дизел гориво може да се купи по 83, а екодизел по 85 центи по литри.

СAД

Послије само неколико мјесеци током којих су могли да уживају у јефтином бензину, Aмериканце је поново почела да погађа "скупоћа" тог горива, које се продаје по цијени изнад пола евра за литар, објавио је "Њујорк тајмс" на свом Интернет сајту.
Цијена бензина на Њујоршкој робној берзи расте већ 41. дан за редом и тренутни просјек на америчким пумпама износи 2,62 долара за галон (3,8 литара), што је значајно више у односу на ниво са краја прошле године од 1,62 долара за галон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана