Гориво поскупјело за пет фенинга

Марина Чигоја
Гориво поскупјело за пет фенинга

БAЊA ЛУКA - Гориво на бензинским пумпама у Републици Српској од данас је скупље у просјеку за пет фенинга, потврдио је "Гласу Српске" предсједник Удружења увозника и дистрибутера нафте и нафтних деривата РС Вукашин Војиновић.

Он је рекао да су у посљедње три седмице повећане цијене сирове нафте на свјетском тржишту, као и да је дошло до повећања цијена у производњи у РС, због чега је неминовно било и поскупљење горива за крајње кориснике.

- Цијена евродизела сада ће износити између 1,85 и 1,90 марака, док ће бензини коштати око 1,90. С обзиром на то да је цијена нафте од посљедње корекције цијена у РС знатно порасла, стекли су се услови за ново повећање цијена деривата нафте - казао је Војиновић.

Додао је да нови цјеновници на већини бензинских пумпи почињу да се примјењују од данас, а да ће на осталим пумпама цјеновници бити промијењени у наредним данима.

- Власници пумпи подизаће цијене у зависности од количине залиха којима располажу, односно цијене ће бити кориговане након што се залихе истроше - нагласио је Војиновић.

На бензинској пумпи "Крајнапетрол" у Бањој Луци рекли су да су код њих цијене горива повећане још крајем прошле седмице, те да због тога, за сада неће бити новог поскупљења.

- Цијена "евродизела" код нас тренутно износи 1,86 марака, док бензин кошта 1,92 марке - казали су на овој пумпи.

На пумпи "Идеал петрол" такође су рекли да су већ подигли цијене нафтних деривата.

Гориво је од јуче скупље и на бензинским пумпама у Хрватској и то за шест липа по литру, за колико је повећана цијена евродизела. Плави дизел и лож-уље поскупјели су око девет липа. Моторни бензини и дизел у Хрватској су скупљи за по осам липа по литри, пренијеле су агенције.

Србија

Гориво је прошле седмице поскупјело и у Србији у просјеку за 0,91 динар по литру. Моторни бензини поскупјели су за око 0,84 динара, а дизел за 0,99 динара по литру, пренијели су српски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана