Гориво поскупјело за пет до десет фенинга

Марина Чигоја
Гориво поскупјело за пет до десет фенинга

БAЊA ЛУКA - Гориво на бензинским пумпама у Републици Српској од данас је скупље за пет до десет фенинга по литру, рекао је "Гласу Српске" предсједник Удружења власника бензинских пумпи у РС Војин Митровић.

Он је казао да још увијек није прецизно одређено за колико ће цијене горива бити промијењене, али да ће се поскупљење кретати од пет до десет фенинга за литар.

- У Републици Српској од данас су скупљи сви нафтни деривати, односно цијене "евродизела" и бензина веће су у  просјеку за пет до десет фенинга по литру. Очекујемо још да нам Рафинерија у Броду достави свој цјеновник, на основу којег ћемо прецизно одредити нове цијене горива - рекао је Митровић.

"Евродизел" у Српској до сада је коштао око 1,70 марака, док су се цијене бензина кретале од 1,70 до 1,78 марака за литар.

На већини бензинских пумпи у РС потврдили су да ће се од данас гориво продавати по новим цијенама.

На бензинској пумпи "Крајинапетрол" у Бањој Луци гориво је поскупјело за око пет фенинга.

- Дизел "евро 4" сада кошта 1,84 марке, "евро 5" 1,86, док се цијене бензина крећу од 1,87 до 1,90 марака - кажу у "Крајинапетролу".

У "Идеал петролу" кажу да за сада неће мијењати цијене горива.

- Дизел "евро 4" тренутно кошта 1,74, а "евро 5" 1,79 марака. Безоловни бензин кошта 1,83 марке - рекли су у "Идеал петролу".

На бензинској пумпи "СС петрол" у Требињу потврдили су да ће и код њих у току ове седмице доћи до поскупљења горива.

Цијене нафте скочиле су јуче на међународним тржиштима на нови највиши ниво у посљедњих 15 мјесеци, захваљујући подацима који су показали раст кинеског увоза сирове нафте у децембру за готово 25 одсто, пренијеле су агенције.

Цијене сирове нафте за испоруке у фебруару скочиле су на америчком тржишту за 67 центи, на 83,42 долара за барел, након што су накратко достигле 83,67 долара, највиши ниво од октобра 2008. године. На тржишту у Лондону нафта је коштала 81,97 долара за барел.

- Слаби амерички долар, хладно вријеме и снажни кинески подаци о увозу утицали су на скок цијена нафте -  објашњавају аналитичари.

"Супер 98"

Војин Митровић је рекао да се оловни бензин "супер 98", у складу са директивама Европске уније, од ове године више не производи у Рафинерији у Броду и не увози у БиХ. Он је додао да ће се "супер 98" на бензинским пумпама у РС продавати док се не исцрпе постојеће залихе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана