Гориво појефтинило само на неким пумпама

Марина Чигоја
Гориво појефтинило само на неким пумпама

БAЊAЛУКA - Поједини власници бензинских пумпи у Републици Српској не снижавају цијене горива ни када то предложи Удружење увозника и дистрибутера нафте и нафтних деривата, тако да на појединим мјестима имамо цијене деривата које су више од двије марке, док је реална цијена евродизела око 1,90, а бензина између 1,90 и 1,95 марака.

Рекао је ово "Гласу Српске" предсједник Удружења увозника и дистрибутера нафте и нафтних деривата Вукашин Војиновић и додао да је очигледно да се одређен број власника пумпи не понаша "коректно".

- Одређени број власника бензинских пумпи није снизио цијене горива, иако смо то предложили, тако да деривате продају по десет фенинга вишим цијенама. Реална цијена евродизела износи 1,90 марака, док би бензин требало да кошта од 1,90 до 1,95 марака. Очигледно је да чим предложимо повећање цијена поједини власници исти дан измијене цјеновнике, али када треба да снизе цијене онда то не раде. Ми не можемо на то да утичемо, јер је слободно формирање цијена и не постоји могућност да им наредимо да снизе цијене - казао је Војиновић.

Предсједник Удружења власника бензинских пумпи Војин Митровић рекао је да препоручене цијене нису обавезујуће, и додао да су оне у Бањалуци значајно више него у Источном дијелу РС.

- У Бањалуци је гориво и до десет фенинга скупље него на истоку РС. Не бих могао рећи због чега се власници пумпи тако понашају, али један од разлога могу бити залихе горива - казао је Митровић.

На бензинској пумпи "Идеал петрол" казали су да су цијене горива снижене прије три дана.

- По новом цјеновнику евродизел 4 кошта 1,95, евродизел 5 1,97 а безоловни бензин 1,99 марака - казали су на овој пумпи.

У бањалучком "Крајинапетролу" истичу да за сада неће бити никаквог снижења цијена.

На овој пумпи евродизел 4 кошта 1,97, безоловни бензин 1,99, супер 98 кошта 2,02, евродизел 5 кошта 1,99 марака.

На "Нешковић пумпи" у Бијељини безоловни бензин продаје се по цијени од 1,92 марака, евродизел 4 по 1,87, док евродизел 5 по цијени од 1,9 марака.

Цијена нафте на свјетском тржишту пала је јуче за више од два долара, јер су подаци о стању економија у Европи и Кини изазвали забринутост и повећали сумњу о брзини опоравка од кризе.
Према објављеним подацима, фабрике у Кини су током протеклог мјесеца умањиле производњу и успориле запошљавање. У Њујорку цијена свијетле сирове нафте мања је за 2,4 долара и износи 71, 93 долара за барел.

У Лондону је цијена сирове нафте "брент" из Сјеверног мора пала за више од два долара по барелу и сада износи 72,20 долара.

Регион

Малопродајне цијене нафтних деривата у Хрватској од јуче су ниже за око 1,7 одсто, колико је снижена цијена евродизела. Плави дизел и лож уље појефтинили су за 2,9 одсто.

Цијене бензина и евродизела снижене су јуче и у Словенији.

Безоловни 95-октански бензин је појефтинио за 0,023 евра на 1,192 евра за литар, док је цијена дизела пала за 0,023 евра на 1,143 евра за литар.

Цијене горива на бензинским пумпама у ФБиХ снижене су још прошле седмице, због драстичног пада цијене нафте на свјетском тржишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана