Гориво неисправно на 20 пумпи

Јелена Бјелица
Гориво неисправно на 20 пумпи

Бањалука - На 20 бензинских пумпи широм Српске инспекција је пронашла неисправне узорке горива, које проузрокује оштећење мотора.

Главни републички технички инспектор Божидар Станимировић је истакао да је на 19 пумпи нађен по један узорак горива који није усаглашен са Одлуком о квалитету течних нафтних горива, док су на једној пумпи нађена два таква узорка.

Према подацима Инспектората РС, по један неисправан узорак имале су пумпе "Делта петрол" у Градишци, "Тргопревоз" Руданка у Добоју, "Нис петрол" у Фочи и "Нис петрол" Лакташи, Језеро, "Ђерић" у Невесињу, "Нестропетрол" у Невесињу, "Ада петрол" у Шамцу, "Глига 3" у Лакташима (Јакуповци), "Буком" у Рамићима, "Алба престо" у Лакташима (Петошевци) и "Херцеговина оил" у Требињу.

Неисправно гориво нађено је и на пумпама "Грујекс петрол" у Оштрој Луци, "Сарајево инвест" у Палама, "Гас петрол" у Шамцу, "Боксит" у Милићима, "Парма тренд" у Котор Варошу (Врбањци) и Александровцу, "Cod trade " у Бањалуци и "BAST CO S&N" у Милићима, док су два неисправна узорка пронађена на пумпи "Ком" у Омарској.

Станимировић је рекао да су против предузећа и одговорних лица, код којих су утврђени неусаглашени узорци, поднесене 42 прекршајне пријаве.

Нагласио је да је неусаглашеност квалитета горива утврђена код 12 узорака дизела, једног узорка БМБ и код осам узорака лож-уља екстра лаког.

- Одступања су се углавном односила на снижену тачку паљења до чега долази усљед мијешања малих количина бензина са дизелом током точења горива на пумпама. Усљед непажње заостали бензин у испусном цјевоводу ауто цистерне и у сепаратору може да снизи тачку паљења дизел горива - рекао је Станимировић.

Предсједник Скупштине Удружења власника бензинских пумпи РС Љубо Стевић је истакао да до неисправности горива долази због тога што се у једној цистерни вози и бензин и дизел.

- На тај начин долази до мијешања те двије врсте горива. Деси се да остане у цјевоводу дио бензина, а сутра се наточи дизел и тако се помијеша. Мијешање ова два горива може да буде веома штетно по мотор, а ако је већа количина бензина може и да експлодира. Оштећује мотор и смањује му вијек трајања - појаснио је Стевић.

У оквиру зимског мониторинг квалитета течних нафтних горива, који је трајао од 1.10.2012. године до 30.4.2013. године, извршена је 351 контрола на пумпама и 28 контрола на царинским и велепродајним терминалима. Од свих врста течних нафтних горива затечених у промету узето је 1.328 узорака.

Квалитет

Квалитет горива у Српској се годинама побољшава.

- Примјера ради, у зимском мониторингу од 1.10.2008. до 30.4.2009. године утврђено је да 58 узорака течних нафтних горива узетих на пумпама и девет узорака са царинских испостава и велепродајних терминала није било усаглашено са Одлуком о квалитету течних нафтних горива - казао је Станимировић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана