Гориво најјефтиније у Семберији

Маријана Миљић
Гориво најјефтиније у Семберији

БAЊAЛУКA - Гориво у Српској најјефтиније плаћају становници Семберије, док је оно најскупље у Требињу, а разлике у цијенама иду и до десет фенинга.

Рекао је ово "Гласу Српске" предсједник Удружења власника бензинских пумпи РС Војин Митровић и додао да је гориво најскупље у Херцеговини јер је то најудаљенија дестинација што се тиче снабдијевања, односно трошкови транспорта су највећи.

На бензинској пумпи "Нестро петрол" казали су да посједују седам бензинских пумпи у Бијељини, те да је на најпрометнијој пумпи за литар евродизела потребно издвојити 2,39 марака, док бензин кошта од 2,36 до 2,44 марака.

- Различите су цијене на нашим пумпама, а на најпрометнијој бензинској пумпи гориво је најскупље, док су на осталим пумпама цијене ниже за два до три фенинга - рекли су у "Нестро петролу" у Бијељини.

На њиховој пумпи у Требињу кажу да је за евродизел потребно издвојити 2,46 марака, док бензин кошта од 2,39 до 2,48 марака.

- Цијене горива у овом дијелу Српске су искључиво највише због великих трошкова транспорта. Када бисмо имали мање трошкове, онда би гориво било јефтиније и у овом дијелу Српске - казали су на једној од "Нестро петролових" пумпи у Требињу.

Слична ситуација је и Љубињу, гдје је цијена евродизела виша за један фенинг, као и цијене бензина.

У "Крајина петролу" у Бањалуци казали су да је за евродизел на њиховој пумпи потребно издвојити 2,46 марака, док бензин кошта од 2,37 до 2,45 марака.

Гориво у Српској је поскупјело од уторка, а према ријечима предсједника Удружења увозника и дистрибутера нафте и нафтних деривата Вукашина Војиновића, за евродизел је потребно издвојити  од 2,45 до 2,5 марака, а за бензин од 2,40 до 2,45 КМ. Прије овога поскупљења бензин је коштао од 2,28 до 2,35 КМ, док је за литар евродизела било потребно издвојити од  2,30 до 2,45 марака.

Посљедице

Најновије поскупљење горива у Српској повући ће за собом талас поскупљења животних намирница, а због енормних цијена енергената неизвјесна је и прољећна сјетва.

Поскупљење горива негативно ће се одразити и на привреднике, док су са друге стране поједини превозници већ поскупили цијене карата.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана