Гориво јефтиније за пет фенинга

Марина Чигоја
Гориво јефтиније за пет фенинга

БAЊA ЛУКA - Гориво у Републици Српској у току ове седмице, појефтиниће најмање за пет фенинга, па би према новом цјеновнику, "евродизел" требало да кошта 1,49 марака или мање.

Ово је рекао предсједник Удружења увозника и дистрибутера нафте и нафтних деривата Српске, Вукашин Војиновић.

- С обзиром на то да још увијек има залиха на бензинским пумпама, очекујемо да ће се то десити у ове току седмице или најкасније до уторка наредне седмице. "Дизел" би требало да иде испод 1,3 КМ, а бензини ће коштати од 1,25 до 1,3 марака - истакао је Војиновић.

Он је рекао да је цијена "евродизела" на неким пумпама још увијек 1,57 КМ, па би оне требале да снизе цијене за најмање осам фенинга.

- Највише цијене су на пумпама "Петрола" и "Парме", гдје евродизел кошта 1,57 КМ, а неке пумпе у Лакташима већ су снизиле цијену "евродизела" на 1,48 марака. То је огромна разлика, тако да очекујемо да се власници придржавају прописаних маржи и да снизе цијене. На пумпама на којима је гориво већ испод 1,5 КМ, нове цијене могле би да буду 1,45 марака, а можда и који фенинг ниже - казао је Војиновић.

Војиновић је рекао да је могуће и ново појефтињење горива у наредном периоду.

- Чињеница је да се економска криза веома одразила у пласману горива и с обзиром на то да је повећана понуда, а да је потражња смањења, логично је да дође и до снижења цијена - нагласио је Војиновић.

Према досадашњем цјеновнику, "евродизел" је коштао 1,55 марака, док је цијена бензина била 1,35 марака.

Барел

Цијене нафте стабилизовале су се јуче изнад нивоа од 40 долара за барел, након што су дан раније порасле четири одсто. Барел сирове нафте на америчком тржишту кошта 40,16 долара, док је на тржишту у Лондону његова цијена 42,51 долар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана