Гориво јефтиније за осам фенинга

Јелена Бјелица
Гориво јефтиније за осам фенинга

Бањалука - На појединим бензинским пумпама у Српској гориво је ове седмице појефтинило од пет до осам фенинга по литру, док се на осталим пумпама корекција цијена очекује за викенд.

- Поједине пумпе су цијену горива снизиле и за осам фенинга, док је на некима појефтинило за пет фенинга. На неким пумпама је цијена горива коригована још у сриједу, док ће поједине пумпе цијене кориговати за викенд - истакао је предсједник Скупштине Удружења власника бензинских пумпи РС Љубо Стевић.

Руководилац малопродаје у "Нестро петролу" Драган Тришић је истакао да су у четвртак снизили цијене бензина за пет фенинга по литру.

- Лож-уље је јефтиније за три фенинга, а ауто-гас за шест фенинга. "Евро дизел" је појефтинио за три фенинга прошле седмице, тако да сада нисмо кориговали цијена овог горива - рекао је Тришић.

Истакао је да на цијену горива утичу транспорт, локација и конкуренција, а најјефтиније је у Бијељини.

- Тренутна цијена БМБ 98 се креће од 2,28 до 2,43 КМ, БМБ 95 од 2,20 до 2,32 КМ. Цијена "евро дизела 5" је сада од 2,30 до 2,39 КМ. Цијене гаса се тренутно крећу од 1,02 до 1,08 КМ - истакао је Тришић.

Додао је да је "дизел 4" за регресирану нафту умањен за 0,60 КМ и креће се од 2,26 до 2,33 КМ.

На пумпама "Крајинапетрола" гориво ће појефтинити за пет фенинга од суботе.

- Цијена БМБ 95 ће бити 2,28, "евро дизела" око 2,32, док ће БМБ 98 коштати 2,35 по литру. Такође ће пасти и цијене гаса, који ће бити 99 фенинга, а до сада је био 1,09 КМ - казали су у "Крајинапетролу".

На бензинској пумпи "Деспотовић" у Бијељини гориво је у петак појефтинило за пет фенинга.

- "Евро дизел" је сада 2,25 КМ, а БМБ 95 је 2,20 КМ. Само те двије врсте држимо - казали су на овој пумпи.

Свјетска тржишта

Спекулације да би извозници нафте из организације ОПЕК могли смањити сопствену производњу и понуду подстакле су у петак умјерен раст цијена тог енергента на главним берзама у САД и Европи, пренијеле су агенције.

Америчка "лака" нафта за испоруку у току идућег мјесеца вриједјела је на Меркантилној берзи у Њујорку 88,10 долара по барелу или 37 центи више него претходног дана.

Истовремено, на берзи у Лондону барел сјеверноморске нафте типа "брент" је поскупио 41 цент, на 99,54 долара, задржавши се и даље испод важне границе од 100 долара за барел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана