Гориво јефтиније за десет фенинга

Маријана Миљић, Фото: Г. Шурлан
Гориво јефтиније за десет фенинга

Бањалука - На бензинским пумпама у Српској гориво ће од данас појефтинити и до десет фенинга по литри, рекао је “Гласу Српске” предсједник Скупштине Удружења власника бензинских пумпи РС Љубо Стевић.

Он је додао да ће пасти и цијене евродизела, три фенинга по литри.

- Нагли пад цијена нафте догодио се на свјетској берзи, због чега је и дошло до појефтињења горива у свим земљама. Такође, у Рафинерији су пале цијене, због чега и бензинске пумпе треба да ускладе своје цјеновнике са рафинеријским цијенама - рекао је Стевић и додао да се, према садашњим прогнозама, ускоро може очекивати нови пад цијена.

Стевић је нагласио да ће се цијене на бензинским пумпама у идућем периоду кретати од 2,30 до 2,45 марака по литри.

Према ријечима запослених на бензинској пумпи “Ђукић” у Бањалуци, тренутно је за евродизел потребно издвојити 2,50 КМ, док бензин кошта 2,45 КМ.

- На пумпи ћемо данас кориговати цијене, али не знамо колико ће износити то појефтињење - истакли су на овој пумпи.

На бензинској пумпи “Деспотовић” у Бијељини кажу да још нису добили нове цјеновнике горива, те додају да ће свакако ускладити своје цијене са осталим пумпама.

Радници ове бензинске пумпе истичу да је до сада за евродизел било потребно издвојити од 2,38 до 2,40 КМ. Према ријечима запослених у “Крајинапетролу”, ова бензинска пумпа има старих залиха горива, а до краја седмице кориговаће цијене.

- Према садашњим прогнозама, цијене бензина ће пасти око пет фенинга по литри, а евродизела око три фенинга - рекли су у “Крајинапетролу”.

У “Нестро петролу” су казали да неће имати корекције цијена горива у малопродаји до петка, а тренутно на овој пумпи за “бензин 98” потребно издвојити од 2,46 до 2,52 КМ, док “бензин 95” кошта од 2,38 до 2,44 КМ. За “евродизел 4” на “Нестру” је потребно издвојити од 2,35 КМ до 2,47 КМ по литри, а за “евродизел 5” од 2,38 до 2,29 КМ.

Србија

На свим бензинским пумпама Нафтне индустрије Србије цијене горива од јуче су ниже. Бензин “БМБ95” и евро премијум су јефтинији за 1,8 динара, дизел “Д2” и евродизел за 0,5 динара, док је течни нафтни гас јефтинији за динар. Разлози снижења цијена су котација на берзама, пад курса долара и снижење велепродајних цијена.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана