Гориво јефтиније само за фенинг

Тања Шикањић
Гориво јефтиније само за фенинг

БAЊAЛУКA - Док је нафта на берзи у Њујорку појефтинила на најнижи ниво у посљедњих 12 мјесеци, цијене горива на бензинским пумпама у Српској остале су исте или су смањене за свега један фенинг.

Власници бензинских пумпи у РС не планирају да снизе цијене нафтних деривата, иако је цијена америчке "лаке" нафте за терминску испоруку у новембру на Њујоршкој робној берзи пала за 1,47 долара, на 77,73 долара за барел, што је најнижи ниво још од септембра 2010. године.

Европска "брент" нафта на Међународној берзи петролеја у Лондону појефтинила је за 1,38 долара, на 101,38 долара за барел.

Међутим, на бензинским пумпама у РС јуче су нам потврдили да, упркос драстичном паду цијена нафте на свјетском тржишту, за сада неће доћи до појефтињења горива на нашим просторима.

- Цијене нафтних деривата су остале исте, а нисмо имали најаве да би током идућих дана могло доћи до појефтињења - истакли су на бензинској пумпи "Петрол" у Бијељини.

Исто су потврдили и на бијељинској пумпи "Деспотовић", те на пумпи "Кастанело" у Градишци.

У управи "Крајинапетрола" кажу да су, у складу са смањењем цијена горива у набавци, спустили цијене нафтних деривата и то за један, односно два фенинга.

- Евродизел на нашим пумпама сада кошта 2,32 марке, а коштао је 2,33 КМ, док је бензин супер 98 сада 2,30 КМ, а био је 2,32 марке - казали су на "Крајинапетроловој" пумпи.

И у Хрватској су од јуче ниже цијене горива на бензинским пумпама, а зашто у Српској није дошло до појефтињења, јуче нисмо могли да добијемо одговор, јер у Удружењу власника бензинских пумпи у РС нису одговарали на наше позиве.

Предсједник Удружења потрошача РС Драгутин Бошковић рекао је да оваква политика пословања власника домаћих бензинских пумпи иде на штету потрошача, који неправедно плаћају њихово богаћење и неефикасан рад.

Бошковић

Драгутин Бошковић је истакао да би цијена нафтних деривата на нашим просторима морала да прати цијену сирове нафте, међутим, то код нас није случај.

- Власници бензинских пумпи у РС раде шта хоће, а надлежне институције немају утицаја на формирање цијена нафтних деривата. Када нафта поскупи, цијене горива одмах расту на домаћим пумпама, али када дође до смањења на свјетском тржишту, они обично не спуштају цијене - истакао је Бошковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана