Гориво јефтиније до десет фенинга

Маријана Миљић
Гориво јефтиније до десет фенинга

БAЊAЛУКA - Становнике Републике Српске од данас на бензинским пумпама очекују ниже цијене горива од пет до десет фенинга по литру - рекао је "Гласу Српске" предсједник Удружења власника бензинских пумпи РС Војин Митровић.

Он је нагласио да је узрок појефтињења нафтних деривата на пумпама пад цијена горива у рафинеријама.

- Још увијек нисмо добили цијене нафтних деривата из рафинерија, али на основу неких података очекујемо да ће се појефтињење горива кретати у распону од пет до десет фенинга по литру - рекао је Митровић.

Према његовим ријечима, цијене евродизела и супер бензина на бензинским пумпама јуче су се кретале од 2,25 до 2,30 КМ, док су за литар безоловног бензина становници издвајали од 2,20 до 2,28 КМ.

Митровић је нагласио да се не зна да ли ће у идућем периоду доћи до даљег пада цијена горива у Српској.

- Aко рафинерије буду пратиле снижење цијена нафтних деривата на свјетској берзи, и бензинске пумпе ће пратити тај тренд и наставити са даљим формирањем нових цјеновника - казао је Митровић.

Предсједник Удружења увозника и дистрибутера нафте и нафтних деривата РС Вукашин Војиновић рекао је да је вријеме да возаче у РС коначно на бензинским пумпама дочека и пад цијена горива.

- Гориво ће бити јефтиније до десет фенинга у односу на досадашње цијене - казао је Војиновић.

Цијене сирове нафте на азијском тржишту јуче су "склизнуле" испод 99 долара за барел под притиском јачања долара, које чини ту сировину скупљом за инвеститоре који посједују друге валуте.

Нафта за оријентациону испоруку у јуну је у електронском пословању на њујоршком терминском тржишту уговарана 84 цента у паду, по 98,81 долар за барел, након што је у петак закључена на 99,65 долара, 68 центи у порасту у односу на претходни дан.

Фактори

Вукашин Војиновић је рекао да на формирање цјеновника на бензинским пумпама у Српској утиче више фактора, од којих је један и близина рафинерије.

- Aко се гориво транспортује у удаљенија подручја од рафинерије, онда ће гориво у тим подручјима бити скупље за два, три фенинга због превоза - казао је Војиновић.

Он је нагласио да је гориво у РС јефтиније у оним подручјима гдје има више бензинских пумпи, што је случај у Брчком и Бијељини, гдје су цијене нафтних деривата најниже у РС.

- У овим општинама гориво је јефтиније и до пет фенинга у односу на Бањалуку и друге општине - казао је Војиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана