Гориво би требало да појефтини 20 фенинга!

Nezavisne.com
Гориво би требало да појефтини 20 фенинга!

Бањалука, Сарајево - Док на нашим бензинским пумпама цијене падају готово неосјетно, анализа коју су урадили борци за заштиту потрошача показује да су створени предуслови да гориво појефтини за чак 20 фенинга!

Да је таква рачуница оправдана схватићемо ако се вратимо на децембар прошле године, када је на европском тржишту барел нафте типа брент коштао око 60 долара, а сада му је цијена тек око 43 долара, што значи да је данас јефтинији за око 30 одсто, чиме је оборен вишегодишњи рекорд.

Истовремено, крајем прошле године литер дизела у Бањалуци било је могуће наточити по цијени већ од 1,74 КМ, а сада, у најбољем случају, кошта 1,90 КМ, што значи да је данас скупљи, и то за око 10 процената.

Оправдање нафтни дистрибутери немају ни у кретању курса долара, који је, у посматраном периоду, ојачао тек за шест одсто.

Борци за заштиту потрошача оцјењују да власници бензинских пумпи имају значајан простор да срежу своје цјеновнике.

"Нафтни деривати би на нашим пумпама требало да буду јефтинији за око 20 фенинга него што су сад", нагласио је Драгован Петровић, секретар Покрета потрошача РС, који је радио анализе на ову тему.

Он истиче да, нажалост, апел удружења да се гориву снизи цијена никад није уродио плодом.

"Кад дође до скока цена на берзама, дистрибутери кажу да немају велике залихе и да морају одмах да дижу цене. Међутим, кад се догађа обратно као што је сад, да имамо драстичан пад цена, и то готово свакодневно, онда они кажу да имају залихе", нагласио је Петровић.

Он подсјећа да је на нашем тржишту дозвољено слободно формирање цијена, тако да, према закону, власници бензинских пумпи не праве никакве прекршаје.

"На потрошачима је да одлуче на којој ће пумпи точити гориво", казао је Петровић.

Међутим, власници бензинских пумпи тврде да није до њих јер су они тек карика у ланцу.

"Све зависи од цијена на рафинеријама, како код нас, тако и у окружењу. Ми купујемо од њих. Чим оне спусте своје цијене, и ми ћемо", поручио је Саша Ћејић, замјеник предсједавајућег Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС.

Иако су поједине бензинске пумпе у РС протеклих дана спустиле цијене бензина и дизела, оне нису ни приближне вриједностима које смо имали крајем прошле године, мада је, дакле, нафта на европском тржишту данас знатно јефтинија него што је то био случај крајем 2014.

У ФБиХ је гориво још скупље него у РС, и на већини бензинских пумпи кошта око двије марке по литри. Трговци у ФБиХ утркују се да појефтине нафтне деривате, али је рез "мршав" и, у већини случајева, износи тек пет фенинга.

"У посљедњих седам дана све пумпе у ФБиХ поднијеле су захтјеве за снижење цијена нафтних деривата. То је углавном снижење цијена бензина и дизела и сада можемо говорити о просјечној цијени од двије КМ", казали су из Сектора за цијене и анализу тржишта при Федералном министарству трговине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана