Горива из Рафинерије биће по прописима ЕУ

Марина Чигоја
Горива из Рафинерије биће по прописима ЕУ

БAЊAЛУКA - Влада РС упутила је Савјету министара БиХ иницијативу за продужење рока за дио Одлуке о квалитету течних горива и нафтних деривата који се односи на безоловне моторне бензине и мазуте, како би Рафинерија нафте Брод успјела да обезбиједи потребне стандарде за њихову производњу. Остали деривати произведени у Рафинерији испуњавају све потребне стандарде.

Казала је ово "Гласу Српске" помоћник министра индустрије, енергетике и рударства РС Драгана Калабић и додала да је продужење рока тражено како би се изградњом нових постројења у Рафинерији обезбиједила производња безоловних бензина и мазута у складу са стандардима Европске уније.

Одлука о квалитету течних горива и нафтних деривата важи до 30. јуна 2010. године.

- Иницијативу смо покренули почетком маја, а према информацијама којима располажемо, о њој ће Савјет министара расправљати на идућој сједници. Aко иницијатива не буде усвојена, имамо могућност да донесемо пропис на нивоу Републике Српске, како би ово питање било ријешено - казала је Калабићева.

Она је истакла да тренутна одлука о квалитету прописује промет горива лошијег квалитета од оног које се производи у Рафинерији нафте Брод и додала да су потпуно неосноване тврдње да Рафинерија не испуњава потребне стандарде за производњу горива.

- У Рафинерији се већ производи "евро 4" који садржи 50 ппм сумпора, а одлука дозвољава увоз горива које садржи и до 350 ппм сумпора - казала је Калабићева.

Федерални медији пишу да ће рад Рафинерије нафте Брод послије престанка важења тренутне одлуке бити блокиран, јер се наводно производе горива која не испуњавају потребне еколошке стандарде.

Први замјеник директора "Оптима групе" Славко Шћепановић рекао је да је неопходно да се ови рокови пролонгирају, јер је продужење Одлуке 2007. године договорено у моменту када се обављала приватизација Рафинерије нафте.

- У том моменту у Европи је у примјени био стандард "евро 4" и сви планови су били такви да Рафинерија достигне тај квалитет. У међувремену у Европи су почели да се примјењују стандарди "евро 5", што је за нас значило да морамо да препројектујемо Рафинерију и значајно су увећана инвестициона средства и вријеме за које то може да се уради. У моменту приватизације било је планирано улагање око 350 милиона евра, а да бисмо достигли квалитет "евро 5", поред досадашњих улагања, ми морамо да уложимо још око 530 милиона евра - казао је Шћепановић.

Он је додао да очекује да ће ова одлука бити продужена јер је то у интересу читаве БиХ.

Савјет министара

У Савјету министара БиХ потврдили су да је Приједлог одлуке припремљен, те да ће се вјероватно до краја мјесеца наћи пред министрима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана