Горана Златковић: Трговци ће за цијене производа морати да траже одобрење

Драгана Келеч
Горана Златковић: Трговци ће за цијене производа морати да траже одобрење

С обзиром на талас поскупљења великог броја прехрамбених производа који је захватио Републику Српску, Министарство трговине и туризма РС припремило је посебну Уредбу о давању сагласности на цијене одређених производа и услуга, којом ће привредни субјекти бити обавезни да за формирање цијена добију претходну сагласност надлежних органа.

Рекла је ово у интервјуу "Гласу Српске" министар трговине и туризма Републике Српске Горана Златковић.

- Приједлог ове Уредбе наћи ће се на дневном реду идуће сједнице Владе РС - казала је Златковићева.

* ГЛAС: Поскупљења основних животних намирница и услуга обиљежила су крај прошле и почетак ове године. Цијене хљеба, меса, уља и шећера расту сваке седмице. Шта ће Министарство предузети да спријечи даље дивљање цијена?

ЗЛAТКОВИЋ: Министарство води рачуна о заштити социјалних категорија становништва, због чега је на основу Закона о регулисању цијена донесена и Уредба о ограничавању маржи на основне животне намирнице, као што су со, маст, уље, маргарин, млијеко, пшенично брашно, хљеб и шећер.

С циљем заштите животног стандарда становника предложили смо Влади листу производа и услуга од посебног значаја за заштиту стандарда становништва, која је и усвојена у јануару.

Министарство је припремило и Уредбу о давању сагласности на цијене одређених производа и услуга, која ће обавезати привредне субјекте да образују цијене одређених производа уз претходно добијање сагласности надлежног органа. Приједлог ове Уредбе наћи ће се на дневном реду идуће сједнице Владе.

* ГЛAС: Осим поскупљења хране и услуга и цијене горива у Републици Српској већ дуже вријеме расту. С обзиром на то да се цијене деривата код нас слободно формирају, да ли је у плану ограничавање тржишта?

ЗЛAТКОВИЋ: Гориво није сврстано у производе од посебног значаја за заштиту животног стандарда становништва и са те стране не постоји могућност за ограничавање цијене. Aко Министарство процијени да цијене горива енормно и неосновано расту, реаговаћемо у оквиру законских овлашћења.

* ГЛAС: Увоз великих количина неквалитетних производа озбиљно угрожава домаћу производњу. Имате ли механизме да се прекомјеран увоз смањи?

ЗЛAТКОВИЋ: Република Српска и БиХ, потписивањем Споразума CEFTA и Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и БиХ, опредијелиле су се за увођење и поштовање принципа слободне трговине.

Један од најзначајнијих начина спречавања увоза неквалитетних производа јесте пооштравање царинске и инспекцијске контроле, те успостављање адекватног стандарда квалитета за све производе који се увозе у БиХ.

* ГЛAС: Да ли је споразум CEFTA довољно искоришћен? Са којим земљама потписницама, РС има најбољу сарадњу?

ЗЛAТКОВИЋ: Предности које овај Споразум нуди Српска користи, што се може видјети из податка о покривености увоза извозом у односу на земље CEFTA који је од 2003. године до данас повећан за 24,34 одсто. Највећи обим размјене Српска остварује са Србијом и Хрватском на које отпада 87,20 одсто укупне спољнотрговинске размјене, док са чланицом CEFTA Молдавијом готово да нема размјене.

* ГЛAС: Колико ће Министарство ове године посветити пажњу брендирању домаћих производа? Да ли су предвиђени подстицаји за произвођаче за заштиту производа?

ЗЛAТКОВИЋ: Тренутно у Српској не постоји Стратегија којом би се третирало брендирање. Министарство је препознало потребу стварања домаћих брендова, те заштите аутохтоних производа. У изради је и водич за брендирање на нивоу БиХ, а наставићемо и са организовањем конференција, семинара и предавања, чији је циљ стварање брендова и њихова заштита.

Неке наше туристичке дестинације већ су се издвојиле као брендови, али брендирање се мора проширити и на јела, сувенире или рукотворине, карактеристичне за наше просторе.

* ГЛAС: Какви су планови Министарства када је ријеч о афирмацији туризма у Српској?

ЗЛAТКОВИЋ: Из свог буџета за 2011. планирамо да издвојимо 600.000 марака за подршку различитим пројектима у малом породичном предузетништву у туризму.

Што се тиче улагања у бањски и планински туризам, која су по својој структури крупне инвестиције, за сада немамо могућности да знатно подржимо ове сегменте, али ћемо заједно са Владом улагати или тражити стратешке партнере за те области.

Планови

* ГЛAС: Шта ћете прво урадити као министар трговине и туризма РС?

ЗЛAТКОВИЋ: Неке од првих смјерница мог рада на челу Министарства трговине и туризма налазе се у Програму рада Владе РС за првих 100 дана ове године. Свједоци смо свакодневних поскупљења основних животних намирница, тако да министарство предузима одређене кораке у заштити животног стандарда становништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана