Горан Рачић донедавни предсједник Подручне привредне коморе Бањалука: На рачуну остављамо 2,5 милиона

Маријана Миљић
Горан Рачић донедавни предсједник Подручне привредне коморе Бањалука: На рачуну остављамо 2,5 милиона

Бањалука - Подручна привредна комора Бањалука рјешавала је у протекле четири године у сарадњи са Владом РС крупне проблеме пословне заједнице, а интересовање привредника за њен рад је из године у годину расло, рекао је донедавни предсједник коморе Горан Рачић.

Он је у понедјељак на Скупштини Подручне привредне коморе Бањалука изгубио изборе од Дамјана Давидовића, који је у интервјуу за "Глас Српске" као приоритет свог тима означио враћање коморе привредницима тврдећи да је већ дуго присутан тренд осипања интересовања фирми за њен рад.

Рачић истиче да је изборни процес био пун некоректности, јер су привредници који су подржавали Давидовића износили неаргументоване оптужбе да је комора у лошој ситуацији и да у њој влада расуло.

- Поједини привредници су уцјењивани и њима је пријећено да ће изгубити послове са појединим трговачким центрима ако гласају за мене. У изборни процес били су укључени и градоначелници и начелници појединих локалних заједница. Та група људи која је ширила лажи и успјела у својој намјери била је укључена у рад коморе већ дуги низ година. Никада ниједна њихова иницијатива, нити приједлог није одбијен - казао је Рачић.

Нагласио је да је у протекле четири године подигао углед Подручне привредне коморе и да је постала препознатљива у окружењу и у земљама Европе.

- Интересовање привредника за рад коморе иде узлазном путањом, а формирали смо и више гранских удружења која успјешно штите привреду. Нису истините информације да је комора у тешкој финансијској ситуацији. То потврђује и чињеница да су у прошлој години приходи имали тенденцију раста, а расходи пада. Иза себе остављамо 2,5 милиона ороченог новца за градњу нове зграде коморе - нагласио је Рачић.

Истиче да је са својим тимом у протекле четири године постигао висок степен сарадње са Владом РС и локалним заједницама и да је ниво међународне сарадње подигао на највиши ниво.

- Влади смо у 2014. и 2015. поднијели више од 50 законских приједлога који су углавном усвојени. Уклонили смо и много административних баријера. Између осталог, донијели смо и регистар парафискалних намета, који је годинама био захтјев пословне заједнице. Треба да наставимо радити на смањењу пореза и доприноса и парафискалном растерећењу. Горући проблем су неликвидност, незапосленост и парафискални намети који нас годишње коштају око 200 милиона КМ. Они су увођени у посљедњих пет-шест година, а половина њих нема законско упориште - навео је Рачић и истакао да је потребно одлучније ући у разговоре са Владом у вези са смањењем пореза и доприноса како би они били враћени на ниво прије свјетске економске кризе која је избила 2009. године.

Међународна сарадња

Горан Рачић истиче да је Подручна привредна комора Бањалука угостила више од 100 страних делегација у којима су осим привредника били и министри.

- Сви су отишли из Бањалуке са позитивним утисцима. Потписали смо десетине споразума са водећим привредним коморама из окружења и земаља ЕУ, а започели смо и пројекте са фирмама из Њемачке, Француске и Пољске - казао је Рачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана