Горан Маричић, директор Пореске управе РС, за “Глас”: Од пореза на добит у буџет се слило 278,8 милиона

Анита Јанковић Речевић
Горан Маричић, директор Пореске управе РС, за “Глас”: Од пореза на добит у буџет се слило 278,8 милиона

Пореска управа РС прикупила је у првих девет мјесеци ове године укупно 2,322 милијарде марака, што је за 284,7 милиона или 14 одсто више у односу на исти период лани, уз раст наплате у апсолутно свим групама.

Рекао је то у интервјуу за “Глас” директор Пореске управе Републике Српске Горан Маричић, додајући да је наплата за чак десет одсто већа у односу на планиране пројекције за поменути период ове године.

- Директни порези су у прва три квартала наплаћени у износу од око 511,5 милиона КМ, што је за 140 милиона марака више него у истом периоду 2021. године. Највећи раст код директних пореза има порез на добит, који је наплаћен у износу од 278,8 милиона марака, што је за 93,9 милиона КМ или 51 одсто више него у првих девет мјесеци лани - навео је Маричић.

ГЛАС: Каква је наплата по осталим групама прихода?

МАРИЧИЋ: Доприноси су у првих девет мјесеци ове године наплаћени у износу од 1,444 милијарде марака, што је за 127,8 милиона КМ више него у истом периоду 2021. године, иако је дошло до смањења стопе доприноса за Фонд здравственог осигурања са 12 на 10,2 одсто. Наплата доприноса за Фонд ПИО и Фонд дјечје заштите већа је за по 15 одсто, за Завод за запошљавање наплата је увећана 14 одсто, док је наплата доприноса за Фонд здравственог осигурања на истом нивоу. Код осталих јавних прихода наплата је износила 366,9 милиона марака, што је за 16,8 милиона више.

ГЛАС: Колико контрола је извршила Пореска управа РС у прва три квартала ове године и какви су ефекти?

МАРИЧИЋ: Извршено је 3.177 редовних контрола, у којима је наложено плаћање 22,8 милиона КМ неутврђених обавеза. Када су у питању посебне контроле, инспектори су обавили 2.499 контрола евидентирања промета преко фискалних каса и због утврђених неправилности издали су 1.182 прекршајна налога на укупан износ казне од 4,1 милион КМ. За 14 обвезника изречена је мјера привремене забране обављања дјелатности. Извршено је и 246 контрола пријављивања радника у Јединствени систем регистрације, контроле и наплате доприноса, у којима су откривена 132 непријављена радника, због чега су изречене казне у износу од 384.000 КМ.

ГЛАС: Докле је Пореска управа стигла у процесу дигитализације?

МАРИЧИЋ: Већ неколико година чинимо огромне напоре да унаприједимо комуникацију са пореским обвезницима. У ову годину ушли смо са имплементираним Интегрисаним информационим системом (САП), а аутоматизација процеса повећала је ефикасност рада управе и смањила субјективни утицај запослених на поједине процесе, посебно на процес наплате, што је резултирало растом прихода. У протеклом периоду омогућено је и електронско подношење свих пореских пријава, у функцију је пуштено и “е-Сандуче”, као и мобилна апликација “еПУРС”. Тиме смо заокружили електронску комуникацију између обвезника и управе у свим поступцима, те постали пионири електронског пословања у РС и шире. План је да редизајнирамо портал електронских услуга како би био једноставнији за коришћење, а пред нама је и увођење друштвених мрежа као нових дигиталних канала комуникације према обвезницима.

Скуп у Атини

ГЛАС: Управо сте дошли са важног међународног скупа у Атини, у организацији ИОТА. Какви су утисци и о чему је било ријечи?

МАРИЧИЋ: То је била јединствена прилика да кроз презентације и панел дискусије подијелимо практичне идеје како би пореске управе биле не само добро припремљене, него и оспособљене да се носе са изазовима садашњице и са сигурношћу искораче ка будућности. Имали смо прилику да представимо Пореску управу РС, наша достигнућа у области дигитализације, активности које смо спроводили у доба пандемије, али и на поједностављењу административних процедура, на основу чега смо сврстани у ред развијених европских пореских администрација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана