Горак мед из увоза

Милијана Латиновић
Горак мед из увоза

БАЊАЛУКА - Полице домаћих маркета претрпане су пчелињим производима из иностранства, што потврђује податак да је БиХ лани увезла мед вриједан 3,72 милиона марака, што је готово двоструко више у односу на пласман те љековите намирнице.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, у прошлој години на домаће тржиште стигло је 468.832 килограма меда махом из Србије, Хрватске и Сјеверне Македоније, а мање количине тог производа стигле су из Турске, Новог Зеланда и САД-а. Годину раније, БиХ је увезла 334.129 килограма меда вриједности 2,56 милиона марака.

У прошлој години БиХ је извезла 97.784 килограма меда вриједности 1,9 милиона марака, а највише тог производа отишло је у Саудијску Арабију, Уједињене Арапске Емирате и Кувајт. Према подацима УИО, у 2019. години извезено је 23.355 килограма меда вриједности 377.141 КМ.

Домаћи пчелари истичу да је прошла година једна од најлошијих коју су уписали у своју дугогодишњу традицију бављења пчеларством.

- Кошнице су биле празне прошле године и многа друштва су угинула. Тек сада долази нам на наплату све то што се дешавало. Киша је уништила цвијет багрема, а када је требало да почне испаша на ливадама, завладала је суша и медобрања није ни било - рекао је предсједник Удружења пчелара “Кестен” из Братунца Марко Живковић.

Додао је да су залихе из претходних година већ увелико распродали по цијени од око 15 марака, те да мед који се сада може наћи на пијацама сигурно није домаћи.

- Нама је овдје близу Србија и имамо информације да из Љубовије долази мед сумњивог квалитета на наше пијаце - рекао је Живковић и додао да је увозни мед већ годинама велики терет за домаће пчеларе, јер је пун вјештачког шећера и по квалитету не може да се мјери с домаћим производом.

Истог мишљења је и пчелар Душан М. Из Рибника који каже да је најтеже изаћи на крај с нелојалном конкуренцијом.

- Ни у родним годинама није лако изборити се за парче тржишног колача, камоли кад су нам кошнице празне, а све и свашта се продаје као “домаћи” мед - рекао је овај пчелар.

Заједнички наступ

Марко Живковић је рекао да је удруживање и заједнички наступ на тржишту једина шанса за домаће произвођаче.

- Потребно је да се повежемо и да једни другима не будемо конкуренција већ да заједничким снагама дођемо до купаца баш као што то раде колеге из Србије - рекао је Живковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана