Гомила облака над Европом

Глас Српске
Гомила облака над Европом

НИAМЕЈ, БРИСЕЛ - Међународни монетарни фонд засигурно ће снизити прогнозу за свјетски привредни раст у 2012. са четири одсто, прогнозираних у септембру, због кризе у еврозони.

- Готово сам сигурна да ће прогноза бити ревидирана наниже у јануару. Гомилање облака, посебно над Европом, значи да морамо да снизимо нашу прогнозу - рекла је извршни директор ММФ-а Кристин Лагард, пренијеле су агенције.

Она је истакла да постоји опасност од настанка зачараног круга, као посљедица губитка повјерења, повећане нестабилности на финансијским тржиштима и нарастања јавног дуга који често постаје неодржив.

- Те опасности заједно ће неумитно умањити раст. Чланице еврозоне су центар кризе и оне треба и морају да буду и центар њеног рјешења -  указала је Лагардова приликом прве посјете Aфрици у својству шефа ММФ.

Европске акције ослабиле су пошто је спласнуо претпразнични оптимизам, послије вијести да је Европска централна банка позајмила рекордну количину новца банкама у еврозони - скоро 500 милијарди евра.

То је још један покушај да се подстакне ослабљени финансијски систем тог монетарног блока.

Земљама еврозоне које су посебно погођене дуговима хитно треба 200 милијарди евра свјежег новца како би откупиле дио својих обвезница и вратиле стабилност.

Први нацрт новог споразума могао би да се појави на посебној сједници европских лидера крајем јануара, а усвајање се очекује у марту.

Упркос напорима, многим европским државама над главом стоји мач агенција за процјену кредитне способности.

Европска централна банка је кредитор у посљедњи час, за банке које нису у стању да се задуже на другим мјестима, а зајмове су добиле 523 банке.

Кредитна агенција "Фич" упозорила је СAД да би за двије године могла остати без свог кредитног рејтинга "троструког A" уколико не изради план за смањење дефицита у федералном буџету.

Aгенција истиче да све већа дуговања СAД нису у складу са одржавањем највишег рејтинга, али је наглашено да одлука о томе неће бити донесена прије 2013. године.

Штрајк у Белгији

Радници у јавном сектору у Белгији ступили су у једнодневни штрајк због реформе пензионог система, најављене у оквиру плана штедње владе за смањење буџетског дефицита.

Саобраћај у цијелој земљи је паралисан од сриједе увече када су рад обуставили радници у жељезници и јавном превозу, а у штрајку су и запослени у сектору образовања, болницама и владиним канцеларијама.

Нова белгијска влада у оквиру пензионе реформе жели да прекине са досадашњом праксом пријевременог одласка у пензију са 59 година и да ову границу повећа. Званична старосна граница за одлазак у пензију у Белгији је 65 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана