Голија нова нада српског туризма

ГС
Foto: Танјуг

Инвестиција од пет стотина милиона динара у изградњу пута Голијска река - Преко Брдо - Одвраћеница отворила је нове могућности за развој Ивањице, Рашке и Новог Пазара.

Иако је у питању само шеснаест километара, нови асфалт подстакао је скок цена викенд-плацева, али тек предстоје улагања у оживљавање Голије.

Када зими облаци дотакну врхове Голије, а снијег освоји планину, путари увијек нађу начина да омогуће проходност саобраћаја.

"Одржава се, можда мало буде прекида кад превија, али претежно се одржава", каже Дејан Ћурчић, радник ивањичких "Путева".

"Шест месеци малтене. Овај траје то, буду ови сметови негде до маја месеца, краја маја месеца", додаје Дејанов колега Радојица Ћурчић.

Али зато су зимски пејзажи јединствени. Било да долазите аутомобилом или на "сопствени погон", резерват биосфере открива богатство природних љепота, које се никада довољно не могу истражити.

До врха Голије, Јанковог камена на 1.833 метра, зими се стиже пјешке, али је најугодније моторним санкама.

Сан да Голија постане туристички центар

Упркос предностима које нуди Голијска река, деценијама се чека да постане туристички центар. Ивањичани планирају да тај сан и уз помоћ државе, претворе у јаву.

"Не треба да буде никоме ни алтернатива ни пандан. Једноставно да добијемо, да наши Ивањичани првенствено, а онда и сви градови из окружења, који нису материјално способни да оду на Копаоник или Златибор, да овде да кажем средњи сталеж грађана може да дође да скија", указује Момчило Митровић, предсједник Општине Ивањица.

Све је више туриста на Голији, али су многи мјештани напустили села не дочекавши нове километре асфалта. А инфраструктура је најважнија, сматрају Ивањичани из села у којима има живота и гдје се његују мобе, као у Радаљеву на примјер.

"Српском сељаку и пољопривреднику доведите два метра асфалтног пута до куће. И никад више ни за шта вам се неће обратити. Биће вам захвалан, јер српски сељак – то је као радилица у кошници", сматра Војислав Тошовић.

Изградњом 16 километара пута од Голијске реке до Одвраћенице скочила је вриједност земљишта и извијесност развоја за три општине. Већ сада ивањички крај привлачи љубитеље авантуризма, јер је богат природним љепотама и, прије свега, вриједним домаћинима, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана