Голдман откупљује своје акције од Бафета

Глас Српске
Голдман откупљује своје акције од Бафета

ЊУЈОРК - Aмерички банкарски див "Голдман Сакс" одлучио је откупити властите повлашћене акције вриједне пет милијарди долара које су тренутно у власништву милијардера Ворена Бафета.

Познати улагач је на врхунцу финансијске кризе, у септембру 2008. године, купио велики пакет повлашћених дионица "Голдмана" што је обновило повјерење у ту инвестицијску банку, пренијели су јуче портали.

У уговору је ипак била остављена могућност да "Голдман Сакс" откупи своје дионице, што ће он и учинити. Главни разлог тог потеза је велика дивиденда коју америчка банка исплаћује Бафету.

Наиме, популарни Пророк из Омахе, како називају Бафета, годишње на име дивиденде од "Голдмана" заприми чак 500 милиона долара или више од 15 долара по секунди.

Извршни директор "Голдмана" обратио се 2008. године Бафету за помоћ, како би повећао повјерење тржишта. Према уговору који су тада потписали, повлашћене дионице које је купила осигуравајућа кућа Беркшир Хетвеј, инвестициона банка може откупити у било које вријеме уз десет одсто премије.

- "Голдман" је изузетна институција. Има франшизе широм свијета, одличну екипу менаџера те интелектуални и финансијски капитал с којим може наставити досадашњи начин пословања - изјавио је тада Бафет.

"Голдман Сакс" је глобална банкарска групација која се бави инвестиционим банкарством, трговином хартија од вриједности и другим финансијским услугама, прије свега са институционалним клијентима. "Голдман Сакс" је основан 1869. године, а сједиште је у Њујорку.

Бафет

Ворен Бафет је амерички бизнисмен, директор осигуравајућег друштва "Беркшир Хетвеј", гдје је власник више од 38 одсто акција. Познат је као један од најутицајнијих пословних људи Aмерике чије мишљење о финансијама се доста уважава. Ворен Бафет нашао се на овогодишњој Форбсовој листи милијардера на трећем мјесту, са богатством од 50 милијарди долара. Познат је и по скромном начину живота и по ставу да се насљеђивање треба ограничити јер гуши предузетнички дух.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана