Годишњи приходи СЛ ИAТ 200 милиона марака

Ратомир Мијановић
Годишњи приходи СЛ ИAТ 200 милиона марака

ТРЕБИЊЕ - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик рекао је да је покретање прехрамбене производње у предузећу "Свислајон индустрија алата" Требиње, од чега се очекује годишњи приход већи од 200 милиона КМ, једна од највећих инвестиција у прехрамбену индустрију у БиХ.

Додик је након посјете халама за те намјене у кругу "Свислајон индустрије алата" најавио да ће у реконструкцију објеката и друге послове везане за нову производњу власник уложити око 25 милиона евра, а посао би требало да почне у јануару сљедеће године.

- Обострана жеља Владе Републике Српске и већинског власника Родољуба Драшковића је да се у "Свислајон индустрији алата" задржи што већи број радника. Драшковић је до сада испунио све своје обавезе, а Влада треба да испуни раније преузете обавезе, о чему ћемо разговарати сљедеће седмице. Оно о чему смо разговарали са господином Драшковићем прије неколико мјесеци, полако али сигурно постаје стварност и реалност. Изградња ове фабрике иде на добробит Требиња, али и цијеле Херцеговине - истакао је Додик.

Он је истакао да му је драго што је један успјешан привредник одлучио да улаже у Требиње, Херцеговину и Републику Српску.

Већински власник "Свислајон индустрија алата" Родољуб Драшковић рекао је да ће у прехрамбеној производњи радити око 600 људи.

- Приоритет ће имати запослени у овом предузећу који буду одговарали захтјевима нових високостандардизованих технологија. Преквалификација високостручног кадра почеће у септембру, два мјесеца послије тога и радника, а обука ће бити организована у нашим централним погонима у Србији, док ће један број на доквалификацију ићи у друге европске земље - најавио је Драшковић.

Металци

Родољуб Драшковић је нагласио да ће се у металској индустрији, као основној дјелатности требињске фабрике, максимално рационализовати производни процеси, а радиће од 550 до 700 људи.

- Формирана су два сектора, серијска производња алата и израда процесне опреме, па ће радници СЛ ИAТ-а производити и неке дијелове за нове прехрамбене хале, радити на њиховој монтажи и слично - истакао је Драшковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана