GM отказује закупе, гаси радна мјеста

Глас Српске
GM отказује закупе, гаси радна мјеста

ДЕТРОИТ - Aмерички "Џенерал моторс" (GM), некада највећи произвођач аутомобила на свијету, у првом дану од када је стављен под заштиту од банкрота, затражио је од Стечајног суда у Њујорку дозволу да откаже закуп седам пословних авиона и изнајмљивање једног хангара на аеродрому у Детроиту, пренијеле су агенције.

Изнајмљивање авиона и хангара није неопходно нити има вриједност за пословне активности кредитора или у процесу продаје, саопштила је управа GM, пренијела је јуче агенција Блумберг.

Пали џин, који се од прекјуче званично налази у стечају, гаси 21.000 радних мјеста и раскида сарадњу са 2.600 продаваца - трећину своје радне снаге и 40 одсто својих дилера. Компанија каже да има 172,81 милијарду долара дуга али и 82,29 милијарди долара имовине.

GM намјерава да у периоду док траје стечајни поступак лансира нову, мању и ефикаснију компанију у периоду до 60 до 90 дана, уз помоћ возила његових робних марки "кадилак", "шевролет", "бјуик" и GMC за америчко тржиште.

Он  рачуна да ће у периоду док траје тај поступак бити у стању да се реструктурише уз помоћ новца из државне касе.

План скован прије уласка у банкротство - који је саставила влада,компанија, раднички синдикат и група власника обвезница, даје америчкој администрацији 60 одсто власничког удјела, а додатних 12,5 процената ће бити у рукама владе Канаде.

- Ми дјелујемо као невољни акционари зато што је то једини начин да помогнемо опоравку GM-а -  рекао је предсједник СAД Барак  Обама о привременој национализацији 100 година старог произвођача аутомобила и некад највећег послодавца у СAД.

Он вјерује да ће се GM брзо опоравити од стечаја.

С друге стране азијско пословање  GM неће бити погођено банкротством компаније. Aмерички произвођач аутомобила планира отварање нових фабрика у Кини, Тајланду и Индији упркос томе што затвара погоне у СAД.

Излазе из састава Dow Jonesa

Од 8. јуна  GM  и Citigroup више неће бити у саставу најпознатијег свјетског берзовног индекса Dow Jones industrial average-а, а умјесто њих међу 30 најважнијих америчких дионица улазе Cisco Systems и Travelers Companies.

Свако може да пропадне ако мисли да је вјечан

- Да вам је прије 50 година неко рекао да ће "Џенерал моторс" банкротирати, мислили би да је ваш саговорник или полудио или да је комунист - пише за "Лос Aнђелес тајмс" стручњак за аутомобилску индустрију  Ден Нил, који се пита: "Aко је пропао "Џенерал моторс", могу ли да пропадну и Сједињене Државе? Свакако, могу - то је и главна поука одласка у стечај највећег свјетског произвођача аутомобила".  

- Сваки организам који сматра да је вјечан и јединствен тако завршава. Нестанак пријети сваком ко није способан да се коригује и да се реформише, сваком ко не планира дугорочно и не размишља даље од носа, сваком ко плива у дуговима - пише овај коментатор "Лос Aнгелес тајмса". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана