Глобална рецесија већа од предвиђене

Глас Српске
Глобална рецесија већа од предвиђене

ВAШИНГТОН - Глобална рецесија у овој ће години бити дубља од ранијих прогноза, а одлив капитала из земаља у развоју повећаће број сиромашних и незапослених, наводи се у најновијем извјештају Свјетске банке.

Наведена институција очекује да ће се свјетска привреда у овој години стегнути 2,9 одсто, што је знатно више од прогноза у марту према којима су се активности у глобалној економији у 2009. требале смањити 1,7 одсто, преноси Блумберг.

Према прогнозама Свјетске банке привреда  на свјетском нивоу ће у наредној години порасти два одсто, што је ниже од ранијих пројекција од 2,3 одстотном повећању.

- Опоравак би могао да започне у овој години, али од тога ће користи да имају само најбогатије државе -  наводи се у извјештају Свјетске банке, која упозорава да је стање у сиромашним земљама тешко, а прогнозе су још тамније.

Свјетска је банка ревидирала наниже и прогнозе раста америчке привреде које би се у 2009. требале стегнути три, а не као што се раније очекивало 2,4 одсто.

Јапански ће БДП у истом периоду пасти 6,8 одсто, а економија еврозоне ће према прогнози банке из Вашингтона потонути 4,5 одсто, што је готово двоструко више од ранијих пројекција.
Свјетска банка сада очекује 9,7 одстотни пад глобалне трговине, док је у марту прогнозирала смањење од 6,1 одсто. Економски раст у земљама у развоју износиће у овој години 1,2 одсто, док су се се пријашње прогнозе кретале око 2,1 одсто.

Најпогођенији

- Регија источне Европе и средње Aзије биће једна од најпогођенијих рецесијом -  стоји у саопштењу  Свјетске банке која очекује 4,7 одстотно стезање привредне активности у тој регији, док је прије три мјесеца очекивала пад од два одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана