Глобална финансијска криза тек слиједи

Глас
Глобална финансијска криза тек слиједи

ВAШИНГТОН - Најгори дио глобалне финансијске кризе још није ни дошао и нови ће притисци на највећу свјетску привреду у наредних неколико мјесеци довести до пропадања једне велике америчке банке, упозорио је јуче бивши главни економист Међународног монетарног фонда Кенет Рогоф.

- СAД се још није извукао. Мислим да је финансијска криза негдје на пола пута. Чак бих се усудио казати да ће најгоре тек доћи - казао је он на конференцији у Сингапуру.

Додао је да неће само средње велике банке пропадати у идућих неколико мјесеци.

- Једна од великих улагачких банака или банкарских дивова приредиће нам спектакуларни крах - истакао је Рогоф.

Нагласио је да прије него се криза коначно заврши, мора доћи до додатне консолидације у финансијском сектору.

Осврнувши се на огромна улагања државних стабилизацијских фондова из Aзије и Блиског истока у западне финансијске компаније, Рогоф је упозорио да она не морају нужно довести до огромних добити будући да нису урачунали шире тржишне околности с којима се та индустрија суочава.

- На самом почетку кризе постојало је опште увјерење да државни стабилизацијски фондови могу спасити кога год пожеле. Улагачке банке су биле глупе, изгубиле су сав свој новац на тржишту другоразредних хипотекарних кредита, али представљају одлично улагање и зато ће доћи државни стабилизацијски фондови и ужасно пуно зарадити купивши их - сматра Рогоф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана