Глобална финансијска криза се продубљује

Глас Српске
Глобална финансијска криза се продубљује

ЊУЈОРК, ЛОНДОН - Крај глобалне финансијске кризе се не назире. Међубанкарско кредитно тржиште не реагује на акције централних банака, а индекси водећих свјетских берзи и вриједност акција и даље незаустављиво падају.

Улагаче највише брине то што ни смањење камата централних банака широм свијета, ни убризгавање милијарди долара и евра на тржиште новца не успијевају покренути кредитно тржиште.

Плашећи се скривених губитака, банке једноставно не желе кредитирати једна другу, па је међубанкарско тржиште практично парализовано, што отежава кредитирање компанија и грађана, те повећава цијену новца.

Каква паника влада на берзама показује и VIX индекс Чикашке берзе опција, познат и као "индекс страха", који је у петак достигао нови највиши ниво у  историји - 64,9 бодова.

Лавина продајних налога на Волстриту срушила је у четвртак Доњ Јонес индекс више од седам одсто. Прије годину дана овај је индекс достигао рекордна 14.164 бода. Од тада је потонуо 5.585 бодова, или 39,4 одсто, док је S&P индекс изгубио 41,9 одсто. У четвртак је на Волстриту на вриједности изгубило готово 3.000 дионица. Пад цијена дионица предводили су произвођачи аутомобила, осигураваоци и предузећа у сектору енергетике која су постала најновије жртве привредне кризе.

На азијским су берзама у петак водећи индекси оштро пали, при чему је у Токију Никкеи индекс у једном тренутку потонуо више од 10 одсто. Јапанска осигуравајућа компанија средње величине банкротирала је у петак и постала прва јапанска финансијска фирма која је колабирала у потресу свјетске кредитне кризе.

Слиједећи оштре падове цијена дионица на азијским и америчким тржиштима, водећи индекси на европским берзама потонули су у петак више од шест одсто. FTSEurofirst 300 индекс стрмоглавио се осам одсто, на 847 бодова, што је најнижи ниво од 2003. године. Највише су пале цијене у финансијском сектору. Бечка берза обуставила је у петак ујутро трговину након што су цијене дионица уочи отварања пале за око десет одсто.

Међународни монетарни фонд саопштио је да је спреман помоћи свим земљама погођеним глобалном кредитном кризом, те да је већ активирао механизам финансирања у ванредним ситуацијама. ММФ је упозорио да би најтежа финансијска криза од Велике депресије 1930-тих година свијету могла нанијети трајну економску штету.

БиХ тржиште

Криза у посљедње вријеме има утицај и на наше тржиште, истакао је помоћник директора Бањалучке берзе Дарко Лакић.

- То се првенствено огледа у тренду пада цијена акција, као и малом промету од 200.000 до 300.000 марака, а доста су мале понуда и потражња на нашем тржишту - нагласио је Лакић.

Вриједности индекса код нас, додао је, губе на вриједности мање него што је случај са берзама у региону, тако да је у просјеку тај пад од један до два одсто дневно на Бањалучкој берзи.

- Ова седмица донијела је "црвенило" на свим берзама у региону, а тешко је давати прогнозе о томе шта ће се даље дешавати - рекао је директор Сарајевске берзе Златан Дедић и додао да је потребна координација између свих берзи у региону како би се заједничким снагама пронашле мјере за спречавање даљег пада акција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана