Глеб Фетисов жели да купи лист Монд

Глас Српске
Глеб Фетисов жели да купи лист Монд

МОСКВA - Руски милијардер и власник банковне групе "Ма банк" Глеб Фетисов намјерава да купи један од најугледнијих француских дневника "Монд", а понуда је, преноси руски лист "Комерсант", већ послата на адресу листа.

Фетисов је рекао да преузимање угледног француског дневника за њега представља пословни подухват испред свих.

- То није краткорочни спекулативни пројекат. Овај договор за мене има приоритет испред свих пословних пројеката. Намјеравам да развијем лист и останем власник контролног пакета акција. Имамо јединствену прилику да купимо примјерак од античке вриједности на медијском тржишту, који годинама само може да постане још вреднији - рекао је Фетисов, пренијеле су агенције.

Истакао је да намјерава да у "Монд" привуче руске оглашиваче, заинтересоване за улагања у Француској.

"Монд" тражи инвеститора који треба да докапитализује ову тешко задужену групу, а из дневника је почетком седмице саопштено да су већ стигле двије понуде за куповину контролног пакета акција процијењене између 80 и 120 милиона евра.

У првој понуди удружени су бизнисмен Пјер Берже, банкар Матје Пигас и предсједник интернет компаније "Фри" Гзавије Ниел. Другу понуду дали су заједно директор часописа "Нувел обзерватер" Клод Пердриел, француски телеком оператер "Франс Телеком" и шпанска медијска компанија "Приса", власник шпанског дневника "Ел Паис".

Ове двије конкурентске групе оптуживале су се међусобно током надметања за куповину листа, што је добило и политичку димензију када је предсједник Француске Никола Саркози рекао да не гледа благонаклоно на могућност да група Берже-Пигас-Нил купи "Монд".

Лист је 1944. године основао тадашњи лидер Француске Шарл де Гол, а новинари листа држе већину акција у издавачкој компанији.

Милијардер

Богатство Глеба Фетисова процијењено је на 1,6 милијарди долара, а он је, по часопису "Форбс", на 42. мјесту листе најбогатијих људи у Русији. Aко Фетисов успије у намјери да преузме "Монд" он ће постати други руски инвеститор у сектору француских медија. Aлександер Пугачев, 25-годишњи син милијардера Сергеја Пугачева, купио је 2009. године таблоид "Франс соар" и у њега уложио десетине милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана