Гигант на кољенима

Глас Српске
Гигант на кољенима

ВAШИНГТОН - " Џенерал Моторс" поднио је захтјев суду у Њујорку за заштиту у банкротству, пренијеле су агенције.

Према овом захтјеву, заштита од банкторства пореским обвезницима даје 60 одсто власништва у компанији и повећава продор државе у велики бизнис, пренијела је Бета.

То највеће индустријско банкротство у историји СAД и

банкротство без преседана јер ће федерална влада улити нове милијарде долара у GM.

Представници администрације су потврдили да ће федерална влада улити 30 милијарди долара у GM да би могао да преброди банкротство. То је додатак суми од 20 милијарди долара пореских обвезника, који је министарство финансија већ позајмило компанији.

Нових 30 милијарди требало би да помогну GM-у да прође кроз процедуру банкротства и оствари план свог преображаја. Компанија нема новца да сад води послове, односно да настави да прави и продаје аутомобиле.

Додатни новац ће доћи из остатка фонда од 700 милијарди долара намијењеног спасавању финансијског сектора.

Званичници администрације кажу да влада очекује да ће судски

процес трајати 60 до 90 дана. Aко буде успјешан, GM ће из банкротства изаћи као нова, мања компанија, са мање запослених, мање фабрика и смањеном продајном мрежом.

GM ће задржати четири основне марке - "шевролет", "кадилак", "бјуик" и GM - а одбациће четири друге.

Компанија планира да отпусти 21.000 људи, око 34 одсто своје радне снаге и смањи број продаваца на 2.600. GM само у СAД запошљава 92.000 радника, а неизравно је одговоран и за 500.000 пензионера.

Барак Обама требао је у току јучерашњег дана да говори о ситуацији у аутомобилској индустрији, а послије  тога требало је да се одржи конференција извршног директора GM-а Фрица Хендерсона.

Циљ

У случају GM-а, циљ реструктурисања је да се омогући његово профитабилно пословање чим се продаја возила у СAД опорави на десет милиона возила на годишњем  нивоу. Сада је GM у губитку све док продаја на америчком тржишту не стиже 16 милиона возила годишње, а та је бројка посљедњи пут остварена 2007. године.                            

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана