Генерални штрајк широм Италије

Глас Српске
Генерални штрајк широм Италије

РИМ - Стотине хиљада чланова највећих италијанских синдиката јуче су ступили у једнодневни генерални штрајк, протестујући против најновијих владиних мјера штедње.

Штрајк је изазвао поремећај у бројним секторима, а посебно у саобраћају. Aвиони, возови, аутобуси, метрои и бродови биљежили су кашњења и отказивања. Штрајк је угрозио и рад болница и пошта, пренијеле су агенције.

Радници широм Италије штрајкују у вријеме када влада десног центра премијера Силвија Берлусконија у парламенту покушава да добије подршку за планирани пакет мјера штедње.

Осмочасовни штрајк организовао је највећи италијански синдикат CGIL.

- Ова земља не заслужује овакав план, ми смо на рубу пропасти и треба нам одговорна влада - изјавила је главни секретар CGIL-а Сузана Камусо.

Штрајк се одржава као знак протеста поводом најављеног пакета штедње вриједног 45 милијарди евра. У Сенату је јуче почела дебата о мјерама које је предложила влада.

Предсједник Ђорђо Наполитано позвао је на хитно предузимање акције да би се повратило повјерење у јавне финансије.

Пословни дневник "Il sole 24 ore" пише да би у пакет могло да буде укључено повећање ПДВ-а, мјера којој се до сада противио министар економије Ђулио Тремонти, као и подизање старосне границе за одлазак у пензију.

Опозициона Демократска странка саопштила је да ће омогућити брзо гласање у горњем дому парламента.

Пакет се потом шаље у доњи дом парламента на коначну потврду, која се очекује 20. септембра.

Њемачки канцелар Aнгела Меркел упоредила је италијанске привредне тешкоће са грчким, а популарност премијера Берлусконија је пала на најнижи ниво.

Откуп обвезница

Европска централна банка је интензивирала откуп државних обвезница чланица еврозоне како би спријечила ширење дужничке кризе на Италију и Шпанију, али је будући челник те институције Марио Драги упозорио владе чланица да је помоћ привремена.

Банка је прошле седмице на обвезнице потрошила 13,3 милијарде евра или двоструко више од 6,65 милијарди евра из претходне седмице.

ЕЦБ је 8. августа почела да купује италијанске и шпанске обвезнице, што је спријечило раст каматних стопа на те хартије од вриједности, као и пад тих земаља у банкрот због ситуације на тржишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана