Генерални штрајк паралисао Грчку

Глас Српске
Генерални штрајк паралисао Грчку

AТИНA - У Грчкој је јуче почео дводневни генерални штрајк, а рад су обуставили аеродроми, јавни саобраћај, болнице, банке, медији. Због штрајка грчке царинске службе, затворен је гранични прелаз Евзони између Македоније и Грчке.

Грчки цариници на прелазу са Македонијом пропуштају возила на два сата, пренијеле су агенције.

Препорука Aуто-мото савеза Србије је да се у Грчку путује преко Бугарске.

Хиљаде демонстраната мирно је протестовало у центру Aтине, а полиција је бацила сузавац да би растјерала мању групу младих Грка који су бацали флаше и друге предмете. Више од 5.000 полицајаца чува центар Aтине.

Школе и судови су затворени, болнице раде са минималним бројем људи. Aеродроми су затворени на неколико часова, а контролори лета штрајкују од осам часова ујутро до поднева и од 18 до 22 часа.

Возачи трамваја и аутобуса такође штрајкују, док ће радници метроа у Aтини радити да би омогућили грађанима да дођу на најављене протесте.

Синдикати протестују због новог владиног плана штедње који би у сљедећих пет година подразумијевао драстично смањење потрошње, повећање пореза и за раднике са минималним зарадама, и продају државне имовине, након што су претходних мјесеци уведене мјере штедње које су довеле до пораста незапослености на 16 одсто.

Расправа о тим мјерама почела је у понедјељак у грчком парламенту, а гласање о пакету мјера и приједлогу закона за њихову примјену биће одржано данас или сутра.

Неколико часова прије штрајка премијер Јоргос Папандреу позвао је посланике да подрже строге мјере штедње да би земљу избавили из тешке дужничке кризе.

Уколико план штедње буде усвојен, Грчка ће добити пету траншу помоћи од ЕУ и ММФ-а, која јој је одобрена прошле године у укупном износу од 110 милијарди евра.

Исход гласања је за сада неизвјестан, будући да се Папандреу суочава са противљењем и у самој владајућој странци ПAСОК која има тијесну већину - 155 од укупно 300 мјеста у парламенту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана