GEMA против YouTubea - Пресуда без јасног побједника

Дојче веле
GEMA против YouTubea - Пресуда без јасног побједника

Бон - У спору око ауторских права суд у Хамбургу је дјеломично подржао агенцију GEMA. Интернет портал YouTube тако неће смјети да објављује поједина видеа. Ипак, пресуда није до краја разјаснила спор.

YouTube више неће смјети да на свом порталу има видео-клип пјесме “Rivers of Babylon” групе Boney М. Суд у Хамбургу је издао забрану објављивања снимка како за ову тако и за још шест пјесама. На тај начин суд је слиједио захтјев агенције за заштиту ауторских права GEMA. Ипак, у пет случајева (пјесама) тужба GEMA-е је одбачена.

Спор ове агенције и портала YouTube траје већ годинама. Двије стране су дуго преговорале о опцијама које би регулисале исплате ауторских хонорара. YouTube је стално истицао како GEMA тражи превише новца. Од суда у Хамбургу се очекивало да донесе пресуду која би указала у којем смјеру треба да се уреде међусобни односи, и првенствено обавезе, али до тога није дошло.    

Починилац или “само” саучесник?

Суд је донио одлуку према којој интернет платформа није директно одговорна за повреде ауторских права у видеима које на тој платформи објављују разни корисници. YouTube ипак има обавезу да, како је навео суд, “блокира видео снимке који повређују нечија ауторска права, чим му на то укаже власник тих права”. Једна од одлучујућих реченица пресуде гласи и како “не постоји обавеза YouTube-а да контролише сваки видео-клип који неко поставља на интернет”. А управо то је била жеља GEMA-е.

Судије ипак нису видјеле YouTube као “починиоца”, јер овај портал није сам на интернет постављао снимке, али сматрају да је омогућио да други крше ауторска права. Судије су стога од овог интернет портала затражила де на своју страницу инсталира програм који би био у стању да анализира и препозна пјесме које постављају корисници.      

Обје стране “задовољне”

И Google, који је власник YouTube-а, и GEMA преносе како су задовољни пресудом. Обје стране су ипак оставиле отвореним питање да ли ће ући у ревизију овог случаја. GEMA истиче како је пресуда добра јер се YouTube од сада може позвати на одговорност, те да сада постоје бољи оквири за будуће преговоре о плаћању ауторских хонорара.  

Портпарол Google-а за Њемачку, Kaj Овербек, оцијенио је пресуду дјеломичним успјехом: “Суд је потврдио да је YouTube платформа за објављивање видеа и да се не може обавезати да контролише сваки видео који неко објави.”

Одговорност на леђима корисника

Многи њемачки медији су у први мах пренијели како је GEMA однијела побједу. Експерт за ауторска права Тил Кројцер сматра другачије: “Одлучујуће је питање статуса YouTube-а.” Другим ријечима: да ли је овај портал неко ко нуди разне садржаје, или само нуди платформу за објављивање садржаја? У првом случају је одговоран за објављене видео записе, у другом није. Кројцер тврди да је суд оваквом одлуком одговорност за кршење ауторских права са YouTube-а пребацио на поједине кориснике који на овој платформи објављују садржаје. Суд није изашао у сусрет захтјеву GEMA-е да за сваки објављени музички видео Youtube буде дужан да плати тантијеме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана