Гејтс престигао Слима по богатству

Taнјуг
Гејтс престигао Слима по богатству

Њујорк - Директор Мајкрософта Бил Гејтс налази се на првом мјесту Блумбергове листе 100 најбогатијих људи на планети.

Према Блумберговој листи, свјетски милијардери су само ове године зарадили додатних 200 милијарди долара, тако да сада располажу богатством у висини од 2,1 билион долара.

На листи 100 најбогатијих људи свијета су власници супермаркета, луксузних брендова, рафинерија нафте и фабрика цемента, различите су старосне доби, од 29-годишњег Марка Закерберга, власника Фејсбука, до 93-годишњег Карла Албрехта, који посједује ланац супермаркета Алди Суд. Њихова заједничка карактеристика је што су највећи дио године провели настојећи да направе додатни новац, јавља њујоршка агенција Блумберг.

Према тој листи, директор Мајкрософта Бил Гејтс најбогатији је човјек на планети, а његово богатство увећано је за 10,2 милијарде долара на 75,5 милијарди долара.

За Гејтсом слиједи Карлос Слим, прошлогодишњи број један, и у чијем је власништву највећа латиноамеричка телекомуникациона компанија Америка мовил. Слимово богатство је, међутим, ове године умањено за 12,9 одсто на 68,3 милијарде долара.

Ипак, највећи добитник ове године је најмлађи мултимилијардер, оснивач и директор Фејсбука, Марк Закерберг, јер је његово богатство ове године удвостручено на 24,5 милијарди долара.

Трећи најбогатији човјек је Амансио Ортега, најбогатији Шпанац и власник шпанске модне куће Зара, чије је богатство процијењено на 64,5 милијарди долара, а за њим слиједи амерички милијардер Ворен Бафет (Беркшајир Хатавеј) са богатством од 58,6 милијарди долара.

Пету позицију је заузео Инград Кампрад, оснивач шведске компаније ИКЕА, а његово богатство износи 51,5 милијарди долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана