Гејтс поново на врху листе најбогатиних

Агенције
Гејтс поново на врху листе најбогатиних

Пекинг - Тајкун из енергетског сектора Ли Хеђун потиснуо је оснивача компаније за трговину путем интернета "Алибаба" Џека Маа са трона најбогатијих Кинеза, док је саоснивач америчког технолошког дива "Мајкрософта" Бил Гејтс задржао лидерску позицију на глобалном нивоу.

Годишња листа најбогатијих људи у свијету коју објављује кинески магазин "Хурун" показала је да је на трон у Кини засјео Хеђун са имовином вриједном 26 милијарди долара. Богатство оснивача и директора кинеске енергетске компаније "Ханерџи" готово је утростручено за годину. Осим што је избио на чело листе кинеских богаташа, то му је помогло да се домогне и 28. позиције у свијету. Компанија најбогатијег човјека у Кини "Ханерџи" основана је 1994. године, а послује у хидроенергетском, соларном и сектору вјетроенергије.

Титулу најбогатијег Кинеза прошле године је понио власник "Алибабе", након што је његова компанија у септембру окончала највећу иницијалну јавну понуду акција на Њујоршкој берзи у вриједности од 25 милијарди долара. Према овогодишњој листи, Ма је пао на треће мјесто у Кини уз богатство од 24,5 милијарди долара.

Њега је претекао и власник "Ванда групе" и један од највећих играча на кинеском тржишту некретнина Ванг Ђенлин, чије је богатство процијењено на 25 милијарди долара.

Када су у питању најбогатији људи у свијету, на челу листе је остао саоснивач америчког технолошког гиганта "Мајкрософта" Бил Гејтс. Његово богатство процијењено је на 85 милијарди долара. Гејтса прате мексички тајкун Карлос Слим са 83 милијарде и амерички милијардер Ворен Бафет са 76 милијарди долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана