Гдје су милијарде Ходорковског?

Танјуг
Гдје су милијарде Ходорковског?

Москва - Михаил Ходорковски је некада био најбогатији човјек Русије са око осам милијарди долара капитала.

Међутим, послије његовог јучерашњег ослобађања из затвора нејасно је колико је од свега тога и остало, пише данас њемачки политички магазин "Шпигел", подсјећајући да је овај, до јуче најпознатији политички затвореник Русије, једном рекао да је равнодушан према јахтама, палатама и брилијантима.

"Ходорковски је слободан. Од његове некадашње имовине у мултимилијардама могло би бити да је још само мало остало", наводо магазин, који пише да је прије 10 година имовина Ходорквоског процијењена на осам милијарди долара и да је темпо његог успона одузимао дах - од 2001. године, када је на листи најбогатијих људи свијета био на 194. месту, до 2003. године, када се попео на 26. мјесто.

"Према америчком магазину Форбс, у 2003. години је Ходорковски припадао клубу и најутицајнијих милијардера свијета, јер је, наводно, успио да против воље Опека, одржи ниске цене нафте", преноси "Шпигел", наводећи да је Ходорковски управо ухапшен у зениту своје моћи.

Подсјећајући на "блиц успон" Ходорковског, лист наводи да су то била времена када су руске привредне вође свој иметак "касирале с друге стране легалитета".

Ходорковски се у времену које је дошло, побринуо својом агресивном пословном политиком за гигантско повећање вриједности и, како се каже, створио "Јукос", као четврти по величини у свијету концерн за производњу нафте и гаса.

"У прошлости се спекулисало о томе да ли је Ходорковски прије свог хапшења успио да, уз помоћ британских адвоката, заштити дијелове свога капитала од приступа руских правосудних органа. Колико је имовина Ходорсковског данас велика, није јасно. Велики дио некадашње империје 'Јукос' је на лицитацији продат државном енергетском концерну 'Росњефт...", преноси магазин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана