Гавриловић сели производњу у БиХ и Србију

Танјуг
Гавриловић сели производњу у БиХ и Србију

Месна индустрија Гавриловић ће опстати, али ће дио производње ипак преселити у Босну и Херцеговину и Србију, потврдио је власник Ђуро Гавриловић.

Он је, послије спекулација да је фирма у озбиљним проблемима, поручио је да Гавриловић опстаје, а да ће убудуће производити само месне прерађевине, трајне саламе, паштете, шунку и хреновке.

Иако Гавриловић смањење капацитета оправдава рационалним одлукама заснованим на прецизним пословним анализама, уз подсјећање да ни у Европи више не постоје компаније које се баве и примарном производњом и прерадом, и логистиком - чињеница је да ни у Петрињи више нема старог сјаја некадашњег прехрамбеног гиганта, пише "Вечерњи лист".

Штавише, у Петрињи је затворена некада прва, а данас посљедња месара Гавриловић. Фирма се повукла из пазинског Пуриса, послије безуспешног покушаја да то предузеће обнови. Пурис је, тврде у компанији, сломила криза, пад потрошње, али и конкуренција.

Услиједила је распродаја продавница Динова-Дионе. Чак 42 радње у Далмацији и централној Хрватској, с радницима, прошле године у септембру, преузели су Рибола и Гаврановић, а у оквиру реструктурирања Дионе, 13 продаваница и складиште на Рабу, са стотинак запослених, у децембру је преузео Конзум. Неслужбени извор тврди да и преостале радње Дионе чекају новог власника, и то иностраног.

"Свим радницима осигуране су стимулативне отпремнине, што значи да им је понуђено и више него што је законом одређено", објашњавају у "Гавриловићу".

Дио производње под брендом "Гавриловић" пресељен је у Читлук, у Херцеговини, гдје се остварује промет од 5,5 милиона евра. План је да се један дио производње организује и у Србији, али ће већина асортимана у земље CEFTA, тржиште од 27 милиона људи, који добро познају Гавриловићев бренд и производе, ићи из Читлука, поручују из компаније.

Да се ова месна индустрија није прилагодила на вријеме, неки производи послије хрватског уласка у Европску унију поскупјели би и до 50 одсто, закључује лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана