Гаспрому измиче свјетско гасно тржиште

Глас Српске
Гаспрому измиче свјетско гасно тржиште

МОСКВA - Позицију "Гаспрома" као највећег свјетског извозника гаса озбиљно угрожавају све веће инвестиције свјетских компанија у експлоатацију гаса из угљених наслага и нафтних шкриљаца, објавио је руски пословни дневник "Ведомости", пренијеле су агенције.

Лист наводи да су алтернативни извори све популарнији због отежаног приступа иностраних фирми налазиштима земног гаса у Русији, Катару и Ирану, у којима је концентрисана половина свјетских резерви тог енергента.

Свјетске резерве алтернативног гаса Међународна агенција за енергетику процјењује на нешто мање од 1.000 билиона метара кубних, док је класичног земног гаса скоро пет пута мање.

- Великим резервама алтернативног гаса могу се похвалити СAД, Русија, земље Блиског истока, Кина и Aустралија. Значајне резерве посједују и Канада, Индија, Њемачка, Јужноафричка Република, Украјина и Казахстан - наводе "Ведомости".

Међународна агенција за енергетику, међутим, прогнозира да у сљедећој деценији "Гаспром" нико неће угрозити на европском тржишту.
- Сценариом у извјештају за прошлу годину предвиђено је да ће 2020. године руски гас подмиривати око 33-34 одсто европске тражње, у односу на садашњих 25 процената - преносе агенције.

Захваљујући алтернативним пројектима, СAД су прошле године успјеле да од Русије преузму статус свјетског лидера у производњи гаса са 745,3 милијарди метара кубних.

Даљи раст производње омогућиће СAД да се у будућности потпуно ослободе увоза, којим сада покривају 16 одсто потреба.

Прије само три године, СAД су разматрале могућност увоза течног гаса, па и из Русије, док су данас такви планови заборављени, наводи лист.

Нове технологије осваја и Кина, која је планирала да од 2005. до 2010. године повећа производњу метана из угљених наслага за 100 пута, на десет милијарди метара кубних.

- "Статоил", "BP", "Тотал" и "Ексонмобил" активно инвестирају у истраживање налазишта у Aустрији, Мађарској, Пољској, Француској, Шведској, али се постигнути резултати на овим налазиштима још не објављују - пишу "Ведомости".

Нафтни шкриљци

Најновије анализе показују, пишу "Ведомости", да ће сваки метар кубни гаса из шкриљаца замијенити метар кубни руског гаса.

- Свјетски петрохемијски гиганти су пропустили "шкриљну револуцију" у СAД и сада покушавају да пропуштено надокнаде у Европи - наводи лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана