Гаспром спреман за развој Јапана

Танјуг
Гаспром спреман за развој Јапана

Компанија Гаспром је спремна да узме учешће у развоју унутрашњег енергетског система Јапана, изјавио је Александар Медведев.

Замјеник предсједника управног одбора руске гасне корпорације је у интервјуу објављеном у првом овогодишњем броју јапанског дневника Хокаидо Шимбун, рекао да Гаспром може на билатералном нивоу да разговара о питањима која се односе на енергетику Јапана.

Поред тога, постоји могућност сарадње у пројектовању и изградњи гасовода који повезују различите дијелове основне територије Јапана, пренио је Итар тас.

Према оцијени Хокаидо шимбуна, изјава замјеника предсједника Гаспрома указује на намјеру руске компаније да ојача свој утицај на енергетском тржишту Јапана како би обезбједила стабилну тражњу за своје производе.

Јапан је у потпуности лишен енергетских ресурса и увози их. Токио је највећи свјетски купац течног нафтног гаса (TNG). У 2012. години обим увоза је био 55,8 милиона тона. Поред тога, послије хаварије нуклеарне електране Фукушима 2011. године, Јапан је зауставио све комерцијалне нуклеарне реакторе, што је изазвало нагли пораст трошкова земље за куповину горива за термоелектране, укључујући и TNG.

У вези с тим, у посљедње вријеме све већи значај за Токио има управо руски гас, који чини око девет одсто јапанског годишњег увоза "плавог горива".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана