Гаспром преузима компаније из Холандије и Њемачке

Aгенције
Гаспром преузима компаније из Холандије и Њемачке

Брисел - Европска комисија одобрила је данас руском енергетском гиганту "Гаспрому" да преузме заједничку или самосталну контролу над четири холандске и њемачке гасне компаније.

"Гаспром" је преузео заједничку контролу над холандским компанијама "Винз" и "Винтершал", које учествују у гасном и нафтном истраживању, те производњи у Сјеверном мору.

Руски гигант у потпуности ће преузети "Вингас" и "ВИЕКС", које гасом, углавном, снабдијевају Њемачку.

Европска комисија саопштила је да су одлуке донесене након што је закључено да трансакције "неће изазвати забринутост за конкуренцију", али је истакнуто да неће имати никаквог утицаја на "противконкурентну истрагу", која се тренутно води против "Гаспрома".

Европски комесар за конкурентност Хоакин Алмунија рекао је у октобру да ЕУ против "Гаспрома" припрема саопштење са примједбама, које је једнако изношењу оптужби у оквиру "противконкурентне истраге".

Брисел је у септембру 2012. године покренуо истрагу о "Гаспромовој" употреби дугорочних уговора повезаних са цијеном нафте, чиме су њихове залихе далеко скупље од доступних на отвореном тржишту.

Европска комисија сумња да услови из сличних уговора постоје са чланицама ЕУ, међу којима су Бугарска, Чешка, Естонија, Мађарска, Летонија, Литванија, Пољска и Словачка, те да је могуће да су тиме нарушена правила ЕУ о конкурентности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана