Гаспром надиграо Европу

Политика.рс, агенције
Гаспром надиграо Европу

Београд -- „Не можете очекивати да продајемо гас за џабе", упозорио је Алексеј Милер, након објаве да Гаспром Украјини повећава цијену гаса за 44 одсто.

И, док је званични Кијев трпељиво одреаговао на ову драматичну вијест из Гаспрома, Брисел се истим поводом подигао на ноге, док је Вашингтон упозорио да „енергенти не треба да се користе као оружје".

Украјина, која је енергетски апсолутно зависна од Русије, прије новембарске кризе је гас из сусједства плаћала око 400 америчких долара за 1.000 кубних метара.„Гаспром је након одлуке Јануковича да не потпише трговински споразум са ЕУ оборио цијену гаса на 268,5 долара, с тим да се овај договор квартално преиспитује, пише Политика.

Најновија одлука Гаспрома услиједила је након препоруке ММФ-а Кијеву да – у циљу добијања између 14 и 18 милијарди долара кредита од Бретон Вудс институције – од 1. маја подигне цијену гаса у јавној потрошњи за 50 одсто.

„Нова цијена гаса од 385,5 долара је потпуно очекивана", оцјенио је у уторак Андреј Коболев, нови шеф Нафтогаза, државне енергетске компаније Украјине, која – према подацима америчке CIA – иначе троши око 53,16 милијарди кубних метара природног гаса годишње. И, док се Коболев спрема на пут у Москву ради преговора о даљем снабдијевању руским гасом, представници Европске уније већ су се у Бриселу сусрели са шефом Гаспрома.

Гинтер Етингер, европски комесар за енергетику, и Франк-Валтер Штајнмајер, њемачки министар иностраних послова, по хитном поступку угостили су Милера, коме је до прије неки дан из Брисела прећено да ће се наћи на листи „санкционисаних особа" због припајања Крима Русији.

„Велики број питања која се тичу билатералне сарадње", званично је насловљен дневни ред састанка, за који Ројтерс истиче да није прецизирано када се тачно десио. Иза саопштења да су обије стране изразиле жељу за задржавањем „узајамно добрих односа", вођен је у ствари опсежан разговор о „питању безбједности испорука руског гаса у Европу".

Интерес Европљана за журни разговор са Милером, као и њихова забринутост, у контексту нове цијене гаса за Украјину очигледни су. Са једне стране, ЕУ из Русије набавља трећину гаса на домаћем тржишту: половина од те количине допрема се преко Украјине гдје је у међувремену за 10 одсто подигнута цијена транзита стратешке сировине.


Са друге стране, датум објаве одлуке Гаспрома о рекордном повећању цијене гаса Украјини више је него симболичан.

Наиме, 1. април је по правилу термин када у Украјини почиње пуњење подземних складишта гасом. Убризгавање гаса у та складишта у Украјини већ годинама је деликатна тема, истичу агенције.

Континуирани транзит руског гаса ка Европи зависи, наиме, од нивоа сировине похрањене у украјинским складиштима, што је 18 чланица ЕУ осјетило на својој кожи 2009. године због ондашњег спора Москве и Кијева око висине „енергетског дуга".

Европљане овог прољећа не брине толико што је руски премијер Дмитриј Медведев запријетио да ће од Кијева тражити повраћај свих досадашњих субвенција. Брисел више стријепи од чињенице да је Гаспром још раније утврдио да количина руског гаса у подземним складиштима у Украјини треба да буде 19 милијарди кубних метара да би се обезбиједио континуирани транзит сировине за испоруке Европи.

Авај, тренутно се у украјинским складиштима налази само 7,2 милијарде кубних метара гаса! Транзит руског гаса Европи преко Украјине у овом тренутку више је него под знаком питања. Наиме, уз важеће цијене руског гаса за Украјину за пуњење складишта у тој земљи биће потребно обезбједити између 3,6 и 4,6 милијарди америчких долара, преносе руске агенције.

Ко ће тај новац обезбедити и одакле?

Амерички државни секретар Џон Кери апеловао је у сриједу, на састанку Савјета за енергетику САД и ЕУ, да „енергенти не треба да се користе као оружје". Керијев апел услиједио је након што је Гаспром осјетно подигао цијену гаса за Украјину, а амерички Конгрес усвојио закон о милијарду долара помоћи Кијеву.

Прва транша кредита ММФ-а Кијеву, у очекиваној висини од око три милијарде долара, би, према најавама, могла да буде исплаћена током априла.

Најновијим потезом Гаспрома, даље пуњење украјинских складишта руским гасом и непрекинути транзит те сировине за Европу зависиће од прагматичности друге стране.

Руси без милости - гас по 485 USD

Русија је данас објавила да ће гас Украјини од априла продавати по цијени од 485 долара за 1.000 кубних метара, што је једна од највиших цијена за европске земље.

"Цијена гаса за Украјину се повећава од априла на 485 долара за 1.000 кубних метара", рекао је Алексеј Милер, пренијела је руска телевизија.

Та изјава је уследила само два дана након што је Гаспорм најавио Кијеву поскупљење гаса за 44 одсто од 1. априла, на 385,5 долара за 1.000 кубних метара, због неплаћених рачуна.

Гаспром је упозорио Украјину и на њен растући дуг за гас који је достигао 2,2 милијарде долара и затражила да се он хитно отплати.

Украјина се ослања на Русију за већи дио својих енергената.

У јеку је криза између Украјине и Русије послије свргавања проруског председника Виктора Јануковича крајем прошлог мјесеца и руског припајања Крима.

Русија је почетком мјесеца укинула попуст на цијену гаса који је раније одобрила Украјини.

Директор Гаспрома Алексеј Милер данас се састао у Москви са директором украјинске државне нафтне компаније Нафтогас Олексијем Коболевим.

"Главна тема разговора била је потреба предузимања хитних мјера да украјински Нафтогас врати акумулиран дуг за испоруке руског гаса", навео је Гаспром у саопштењу.

Крајем 2013. Гаспром је снизио цијену гаса за украјински Нафтогас за 33 одсто на 286,5 долара по хиљаду кубних метара. Претходно је Украјина куповала руски гас по цијени од око 400 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана