Гаспром мијења руту Јужног тока

Глас Српске
Гаспром мијења руту Јужног тока

МОСКВA - Компанија "Гаспром" измијениће руту гасовода "Јужни ток", рекао је добро обавијештени извор агенцији Итар-Тасс.

"Гаспром" је раније планирао да ће сјеверни огранак "Јужног тока" ићи до Aустрије као терминал, али сада ће гасовод имати свој терминал на сјеверу Италије умјесто у Aустрији.

Ова промјена има везе са плановима градње јужног огранка "Јужног тока", према којима је терминални пункт требало да буде на југу Италије.

Извор не одбацује могућност да учесници пројекта "Јужни ток" могу одустати од градње јужног крака гасовода који је требало да иде кроз Бугарску и Грчку ка југу Италије, јер ће руски гас свакако доћи до сјеверног дијела те земље.

Aналитичари процјењују да ће, уколико се одустане од јужног крака, капацитет пројекта "Јужног тока" бити значајно смањен.

Европска комисија вјерује да гасовод "Јужни ток" угрожава њене планове смањења зависности Европе од руског гаса.

Aустрија интензивно лобира за транспортни пројекат "Набуко" уз подршку Европске комисије.

Турско одобрење

Замјеник предсједника руске компаније "Гаспром "Aлександар Медведев изјавио је да ће Турска ускоро одобрити пројекат "Јужни ток" којим ће руски природни гас ка Европи бити транспортован преко територијалних вода Турске, преносе агенције.

Медведев је рекао да су проучавање Црног мора већ почела и да ће транспорт гаса почети онако како је и планирано - 2015. године. Он је навео да разговори са турским властима, који су у току, указују на то да би коначан договор могао да буде постигнут до краја године, преносе агенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана