“Гаспром” купује “Депу” и “Десфу”

Agencije
“Гаспром” купује “Депу” и “Десфу”

МОСКВА - Руски гасни гигант “Гаспром” могао би да купи дионице у грчкој гасној компанији “Депа” и њеном транспортном огранку “Десфа” како би омогућила директну испоруку европским потрошачима, пише дневник “Ведомости”, преносе агенције.

Грчка влада намјерава да прода 55 одста удјела у “Депи” и 31 одсто “Десфе” у четвртом кварталу 2011. али је приватизација успорена због одредби Трећег енергетског пакета ЕУ, који тражи одвајање енергетске производње, транспорта и продаје.
Представници “Гаспрома” и “Депе” нису жељеле да коментаришу писање листа.
Аналитичар “Номос банке” Денис Борисов сматра да би двије грчке компаније могле коштати од 1,5 милијарди до двије милијарди долара, али ће цијена вјероватно бити ниже узимајући у обзир актуелне дужничке проблеме земље.
Портпарол руског премијера Дмитриј Пјешков рекао је да ће “Гаспром” купити те фирме у Грчкој само ако је то профитабилно за компанију.
- Ту нема мјеста за политичке разлоге - рекао је Пјешков.
Борисов је рекао да је други разлог за “Гаспром” да купи гасне фирме улепче Грчке у гасоводу Јужни ток, којим треба да се пребаци руски природни гас у Европу, заобилазећи земље као што су Украјина и Бјелорусија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана