Гаспром би могао да купи удио хрватске Владе у Ини

index.hr
Гаспром би могао да купи удио хрватске Владе у Ини

Ако се шушкања о томе да би хрватска Влада могла продати свој удио у хрватској националној нафтној компанији "Ини" покажу тачним, прва у реду за откуп тог удјела могла би бити руска државна компанија "Гаспром", објавио је "Moscow Times" у тексту о недавној посjети челника "Газпрома" Хрватској.

Лист наводи како се куповина удjела у "Ини" уклапа у "Гаспромове" инвестиционе стратегије. У Загребу су се челници "Гаспрома" састали с високим хрватским званичницима  - представницима Владе те предсjедником Ивом Јосиповићем.

"Гаспром" је, између осталог, заинтересован за изградњу гасне електране, као и за истраживање налазишта нафте и гаса у Хрватској, открила је након састанка одржаног прије десетак прва потпредсjедница Владе Весна Пусић.

 - За нас је то необично интересантна тема с посљедицама и на цијену гаса за привреду. Значи, у много случајева претварање данашњих губиташа у фирме које стварају профит. Ту су и цијене енергената у домаћинствима што је битан елемент стандарда грађана - рекла је Пусић.

Алексеј Милер, предсједник "Гаспрома" нагласио је да је осим изградње гасне електране, та компанија заинтересована за испоруку деривата природног гаса као погонског горива за возила.

- Ту има великих перспектива јер би заједничком сарадњом могли осигурати смањење цијене горива за локалне превознике, јер је гориво које се производи из гаса пуно јефтиније од оног које се производи из нафте. Пуно је могућности за сарадњу и ми смо за њу у потпуности отворени - закључио је Милер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана