Гасна криза у Европи шанса за дрвопрерађиваче

Јана Кезић
Гасна криза у Европи шанса за дрвопрерађиваче

БАЊАЛУКА - Гасна криза у Европи достиже врхунац усред зиме, на веома ниским температурама, што потрошаче приморава да траже алтернативе за огрев, а домаћи произвођачи у томе виде шансу да пелет извозе у још већим количинама.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, извоз пелета током прошле године износио је око 22 милиона КМ или 28,4 одсто више него годину раније.

- Извоз пелета у 2020. износио је више од 17,1 милиона марака. Пелет је највише извожен у Србију, Словенију, Македонију, Хрватску, Италију, Бугарску, самопроглашено Косово и Њемачку - наводе у Спољнотрговинској комори. Подаци такође показују да је извоз свих врста огревног дрвета у прошлој години износио више од 133,1 милион КМ или 27,5 одсто више него годину раније.

Предсједник Удружења дрвопрерађивача РС и директор бањалучког предузећа “Дрвопродекс” Дарко Партало рекао је за “Глас Српске” да свјетска криза представља шансу за домаће произвођаче.

- Ми већ имамо сигурно тржиште када је ријеч о дрвопрерађивачкој индустрији. Извозимо веће количине, а добар дио продајемо и на домаћем тржишту. У БиХ се мало користи гас, а самим тим велика је потрошња брикета и пелета и константно расте - рекао је Партало додајући да домаћи произвођачи пелет највише извозе у Италију.

Он каже да су највећи проблем ограничени капацитети сировине.

- Може се извести већа количина и ово јесте прилика, али је ограничен ресурс - рекао је Партало. Цијене свега, па и пелета, су порасле, како каже, и до 30 одсто у зависности од тржишта.

- Мислим да ће и даље расти јер поскупљује струја, а и због чињенице да сировине мањка - рекао је Партало.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори Републике Српске Лазо Шиник каже да смо произвели око 137.000 тона пелета прије двије године, а прошле године је било нешто мање због негативних посљедица вируса корона и поремећених ланаца снабдијевања.

Како је казао, да би домаћи произвођачи могли извозити у иностранство, морају проћи одређену процедуру.

- Потребно је да имају норму један, само тај стандард квалитета може ићи вани, али има доста оних који немају ту норму - рекао је Шиник.

Директор и власник фирме “Милић пелет” из Шековића Јеленко Милић такође сматра да је криза у вези са гасом у Европи шанса за домаће фирме које се баве дрвопрерадом.

- Међутим, сертификати који су нам потребни веома су скупи за нас. Цијене су одлетјеле у небо усљед поскупљења сировине. Огревно дрво које има 30 процената коре у себи достигло је цијену чистог целулозног дрвета и не вјерујем да ће цијена пелета опадати - рекао је Милић додајући да је тренутна цијена пелета око 190 евра по тони.

Извоз и увоз

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, вриједност извоза дрвне индустрије БиХ током прошле године износила је 1,709 милијарди, што је за 30,2 одсто више од извоза годину раније. Вриједност увоза производа дрвне индустрије током прошле године износила је више од 494 милиона КМ, што је за 30,9 одсто више од увоза у 2020. години.

- Укупан промет спољнотрговинске размјене дрвне индустрије током прошле године износио је 2,2 милијарде КМ, а покривеност увоза извозом је била 346 одсто - показују подаци Спољнотрговинске коморе БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана