Гасна конекција Србије и Бугарске

Глас Српске
Гасна конекција Србије и Бугарске

БРИСЕЛ - Министар рударства и енергетике Петар Шкундрић и министар економије, енергетике и туризма Бугарске Трајчо Трајков потписали су у петак у Бриселу изјаву о пројекту гасне интерконекције Бугарске и Србије.

Гасовод, који полази из Ниша и пресијеца границу близу Димитровграда, биће прва интерконекција транспортних система Бугарске и Србије, која ће допринијети безбједности снабдијевања гасом обје земље и региона.

Пројекат је дио концепта Гасног прстена Енергетске заједнице, који је промовисала Европска комисија.

Инвестиција потребна за око 180 километара гасовода капацитета око двије милијарде кубика годишње процијењена је на 100 до 120 милиона евра.

Европска комисија је саопштила да пројекат треба да добије финансијску подршку ЕУ, а предвиђено је већ да се из регионалних фондова ЕУ издвоји 60 милиона евра за бугарски дио, пренијеле су агенције.

Шкундрић је истакао да тај пројекат омогућава да Србија на темељу постојећих и градњом нових великих складишта и повезивањем гасних система са сусједима, постане озбиљно чвориште гасних инсталација, које ће омогућити добру диверсификацију снабдијевањем природним гасом.

Европски комесар за енергетику Гинтер Отингер је изјавио да се градњом постројења за проток гаса између Србије и Бугарске остварује дугорочни циљ повезивања Енергетске заједнице и европског енергетског тржишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана