Гаси се БХ ерлајнс?

Дневни аваз
Гаси се БХ ерлајнс?

Сарајево - Авиокомпанија БХ ерлајнс ускоро ће бити угашена због неисплативости даљег финансирања ове компаније, чији су дугови премашили десетине милиона КМ.

Позивајући се на изворе блиске Влади Федерације БиХ, “Дневни аваз” тврди да ће кабинет федералног премијера Нермина Никшића ускоро усвојити ову одлуку.

Наводи се да је федерална Влада за финансирање БХ ерлајнса издвајала седам милиона КМ годишње, али су дугови према повјериоцима “тотално приземљили” ову компанију, која има свега два авиона, али и 108 запослених.

Недавно је и Хипо Алпе Адриа банка блокирала рачуне БХ ерлајнсу, а разлог су били знатни износи доспјелих ненаплаћених дуговања према банци, као и велико кашњење у отплати по основу лизинга којим су 2005. године купљена два авиона.

Један од разлога за гашење ове авиокомпаније, потврђено је из Владе ФБиХ, јесте и прекид партнерства са Туркиш Ерлајнсом, чија су дуговања према банкама на основу доспјелих рата за набавку авиона “докрајчила” БХ ерлајнс, те оставила фирму у финансијској кризи.

Федерални дневник пише да је Влада ФБиХ потврдила да су од сувласничких удјела у овој фирми одустале и многе свјетске авиокомпаније које су, након одласка Туркиш Ерлајнса, биле заинтересоване да буду стратешки партнери.

Према уговорима о финансијском лизингу за два авиона “АТР 72”, БХ ерлајнсу тренутно је доспјело за плаћање 5,6 милиона КМ.

У случају продаје једног, па можда и другог авиона, Агенција ХЕТА Сарајево тражи да се тренутно призна износ доспјелих и недоспјелих дуговања у укупном износу од скоро 18 милиона КМ, којима су укључени сви ануитети, плус остатак вриједности по отплатним плановима закључно са мајем 2015. године, што овој фирми не одговара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана