Гасе трећину пошта које негативно послују

Марина Чигоја
Гасе трећину пошта које негативно послују

Бањалука - "Поште Српске" у идућој години планирају да смање број пошта које послују негативно најмање за 30 одсто, наводи се у плану рада и пословања овог предузећа за 2013. годину.

У плану, који ће бити разматран на ванредној сједници Скупштине акционара "Пошта Српске" која је заказана за 24. децембар, наводи се да су због мањка посла од укупно 264 поште њих 162 или 61 одсто оствариле укупан губитак од 2,3 милиона КМ. У првих девет мјесеци ове године затворено је пет пошта.

Планом за идућу годину "Поште Српске" предвидјеле су рационализацију поштанске мреже кроз затварање пошта и промјену организационог облика.

- Планира се смањење броја пошта које послују негативно за минимум 30 одсто. Помоћне поште са мањим приходом и мањим доставним подручјем биће затваране, док ће помоћне поште са већим приходом и већим доставним подручјем бити претваране у поште - наводи се у плану за 2013. годину.

Портпарол "Пошта Српске" Жељка Кољанчић каже да би "Поште" позитивно пословале да се поштује Закон о поштанским услугама РС. Она истиче да "Поште" не могу да донесу одлуку о затварању без сагласности Владе РС.

- Aко се настави тренд непоштовања Закона о поштанским услугама, "Поште Српске" биће приморане да затворе одређени број пошта, односно написаћемо програм о затварању и тражити сагласност Владе РС. Aли прије тога, вјерујем да би Влада требало да покуша да нам, у складу са законом, одобри субвенцију за све поште које послују негативно - казала је Кољанчићева.

Она је истакла да је Закон о поштанским услугама обавезао "Поште" да њихова услуга буде доступна сваком становнику РС, али да је обавезао и друга јавна предузећа, кабловске оператере, судове, комунална предузећа да своје рачуне достављају путем "Поште".

- То нико осим "Телекома Српске" не поштује и ми смо због тога у губитку - нагласила је Кољанчићева.

Планом за идућу годину предвиђено је и укидање рада пошта суботом, што би требало да резултује смањењем трошкова рада као и трошкова превоза пошиљака, као и увођење нове услуге која омогућава добијање информације о пошиљци путем СМС поруке.

Пословање

"Поште Српске" у првих девет мјесеци оствариле су приходе од 35,8 милиона КМ, док расходи износе 41,7 милиона КМ.

- Губитак предузећа је 5,9 милиона КМ, али се ова разлика покрива средствима које "Поште Српске" имају од "Телекома Српске". Ова средства имамо још само за ову годину, тако да у 2013. години нећемо бити у могућности да обезбиједимо ликвидност предузећа на овај начин. Због тога се надамо потпуној примјени Закона о поштанским услугама РС - нагласила је Кољанчићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана